Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Döms ut totalt i Norge: ”Är inte ens i närheten”

Svenska stafettlaget firar VM-guldet i våras.
Foto: BILDBYRÅN
Therese Johaug.
Foto: BILDBYRÅN
Charlotte Kalla.
Foto: BILDBYRÅN
Stina Nilsson.
Foto: PHILIPP BREM / GEPA PICTURES BILDBYRÅN
Frida Karlsson.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Tre VM-guld. Elva individuella segrar i världscupen. Norskan Therese Johaugs dominans den förra säsongen var bedövande brutal.

Den dåliga nyheten?

I vinter talar mycket för att Johaug faktiskt är ännu bättre.

– Ingen av svenskorna kommer ens att vara i närheten av att vara i närheten, säger Camilla Vesteng, skidreporter på VG.

Det är den 25 november 2018.

Skidvärldens blickar är nyfiket riktade mot skidstadion i Ruka mitt i mörkaste Finland. Eller mer exakt: Mot en 30-årig blond norska.

Det är nu Therese Johaug ska göra comeback i världscupen efter sin två säsonger långa dopingavstängning.

Det är nu vi ska få veta vilken klass Johaug verkligen håller.

Svaret?

Superklass.

Therese Johaug krossar allt motstånd i sin comeback. Hon vinner milloppet 22 sekunder före Charlotte Kalla, trean Ebba Andersson är ytterligare 10 sekunder bakom norskan.

– Jag är så lycklig, så glad. Jag kan inte tro att det är sant, säger Johaug till SportExpressen efter målgång.

TILLBAKA I TOPPEN. Therese Johaug jublar med Charlotte Kalla och Ebba Andersson efter sin seger i premiären för ett år sedan.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Sanningen var att loppet i Ruka bara var början på en närmast osannolik segerturné genom världen för Johaug.

Hon startade i 15 distanslopp i världscupen och VM - och var snabbast i 14 av dem. Bara Stina Nilsson besegrade norskan i masstarten under säsongsavslutningen i Kanada.

Stina Nilssons seger visade att Johaug inte var oövervinnerlig på distans - och gav norskans konkurrenterna hopp om att nästa säsong kunde bli annorlunda. Med en mer ”mänskilg” Therese Johaug.

LÄS MER. Stina Nilsson knäckte Johaug: ”Mäktigt” 

Men det kan de glömma.

I alla fall om man ska lyssna till norsk skidexpertis. 

Experten: ”Johaug aldrig varit bättre”

SportExpressen har varit i kontakt med fyra av de mest profilerade norska skidjournalisterna - och de är alla helt överens.

Se bara:

– Jag tror att Johaug faktiskt är bättre i vinter än förra säsongen. Jag tror att hon oftare kommer att åka lika bra som hon gjorde före jul - under och efter VM var hon långt i från i toppform, säger Petter S Skinstad, skidexpert på TV 2.

– Johaug är bättre än någonsin tidigare. Hon kommer till och med att att ge Norge fler pallplatser i vinter, säger Öyvind Godö, skidreporter på Dagbladet.

– Hon kommer att vara suverän i distansloppen, jag blir mycket överraskad om hon inte dominerar även i vinter, säger Birger Löfaldli, krönikör på Adresseavisen. 

– Therese kommer att vara precis lika dominant, säger Camilla Vesteng, skidreporter på VG. 

Camilla Vesteng, VG.

Annars har Therese Johaug själv varit ganska försiktig i sina förhoppningar inför den kommande säsongen. Och norskan verkar tycka att det är skönt att det nu handlar om en säsong utan mästerskap.

– Det kan bli ett slags friår, om man kan kalla det för det. Jag gick igenom så mycket förra säsongen, det var sådan uppståndelse, så jag tror att det är bra att ta det här året för vad det är, sa Johaug vid en pressträff i slutet av september.

Domen: Svenskorna är totalt chanslösa 

Faktum är att ingen svenska har genom alla år lyckats vinna den totala distanscupen. Och den norska domen är stenhård: 

Det kommer inte att ske den här vintern heller.

– Nej. Ingen är i närheten. Inte av svenskorna är ens i närheten av att vara i närheten. Ingen. I. Närheten, säger VG:s Camilla Vesteng.

Dagbladets Öyvind Godö menar till och med att omvärlden faktiskt inte riktigt insett vilken klass Johaug verkligen håller.

– Nä, hon är faktiskt lite undervärderad som idrottare. Det sägs ju ofta att längdåkning är en så liten sport internationellt. Men tänk att Johaug kan ställa upp i friidrotts-NM och ta guld utan specialträning och skulle - om hon ville - kvalificera sig till friidrotts-EM.

Godö fortsätter:

– Det är otroligt bra gjort och visar att de bästa längdåkarna är stora, stora idrottare.

Säsongens världscup startar den 29 november i finska Ruka.

SVT:s smäll: Tappar rättigheterna till världscupen i längdskidor

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.