Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Döms till fängelse – efter skandalen

Foto: NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Foto: GEPA PICTURES/ ROSS BURTON / GEPA PICTURES BILDBYRÅN

Mark Schmidt hjälpte flera skidåkare att dopa sig under VM i Seefeld 2019. 

Nu döms dopingläkaren till fem års fängelse efter att ha åtalats för närmare 150 olika brott. 

Mitt under VM i Seefeld 2019 gjorde polisen en razzia mot en lägenhet. Där satt Österrikes VM-åkare Max Hauke med en nål i armen.

Två timmar före starten av herrarnas 15-kilometerslopp grep österrikisk polis nio personer, fem av dem aktiva skidåkare, misstänkta för bloddopning. 

Under dagarna erkände också två cyklister att de funnits med på läkarens kundlista. 

Döms till fem års fängelse

Åkarna som greps, utöver Max Hauke, var hans landslagskompis Dominik Baldauf, estländarna Karel Tammjärv och Andreas Veerpalu samt Kazakstans storstjärna Aleksej Poltoranin.

Hjärnan bakom dopingskandalen beskrevs vara läkaren Mark Schmidt. Under dagarna har en rättgång hållits i München och därifrån kom också domen. Läkaren döms till fem års fängelse efter att ha åtalats för närmare 150 olika brott. Schmidt berövades också rätten att utöva medicin i tre år.

Idrottsläkaren anklagas för att ha varit central i ett internationellt bloddopningsnätverk sedan 2012. Mark Schmidt har tidigare berättat att hans ser dopingen av idrottare som en hobby. 

– Jag tog fel väg, allt är mitt fel. Jag är väldigt ledsen för att jag drog in andra i det, Mark Schmidt tidigare sagt under presskonferensen.

De skidåkare och cyklister som har varit inblandade i dopinghärvan har stängts av utav respektive förbund. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.