Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dömer ut Halfvarsson: ”Tror hans tid är förbi”

Foto: MICHAEL BERGGREN / MICHAEL BERGGREN EXPRESSEN
Foto: LINDA WIKSTRÖM / WIKSTRÖM LINDA XP PRESSENS BILD,
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN
1 / 7

Vladimir Smirnov, 56, var en av världens bästa skidåkare under 90-talet. 

Under karriären flyttade han till Sverige – och har sedan ett par år tillbaka sadlat om till ett nytt liv. 

”Smirre” har blivit mäklare, men följer sporten i sitt hjärta. Där känner han stor oro för svensk herrskidåkning. 

– Halfvarsson, nej... Han var ganska bra för några år sedan, men just nu är hans tid också förbi, säger han. 

OS-guldet i Lillehammer är Smirnovs största merit. Men 56-åringen har även fyra VM-guld på sin meritlista. 

Han flyttade till Sverige mitt under karriären – och blev därefter kvar. Han bor i Sundsvall och har efter karriären anklagats för doping, varit vd, men även varit engagerad i IOK.

Nu har han bytt bana igen. Smirnov har utbildat sig till mäklare och jobbar sedan några år tillbaka aktivt med yrket i hemstaden Sundsvall. 

– Det går bra. Jag studerade under två år, och jobbar nu som mäklare. Allt går bra. Framförallt kan jag vara på hemmaplan och ägna mig åt mina hobbys, säger Smirnov som driver sitt egna företag, vilket innebär mycket jobb. 

– Ja, det blir ganska mycket. Det känns nästan som jag jobbar 24 timmar om dygnet... 

Är det bra betalt? 

– Det är helt okej, men jag är ganska ny så jag håller på att etablerar mig fortfarande. Men det finns helt klart bra förutsättningar att tjäna bra pengar i den här branschen. 

Tror på Frida Karlsson

Smirnov har dock inte gett upp sporten han var världsmästare i på 90-talet. När Tour de ski pågick gick tv:n varm hemma i Sundsvall, och det är speciellt tre åkare han var imponerad av. 

– Jag tycker att svenska tjejerna har gjort det otroligt bra. Men att även Oskar Svensson slog till och vann sprinten var jättekul. Då presterade han otroligt bra. Jag följde Frida Karlsson, Linn Svahn och Ebba Andersson. De tre är helt suveräna. Jag tror att de kommer vara i toppen under de kommande åren. De är så pass unga, hungriga och målmedvetna. Det blir otroligt intressant att se dem under de kommande åren. De kan bli hur bra som helst. 

Men under det kommande mästerskapet i Oberstdorf tror ”Smirre” fortsatt på norsk dominans. 

– De kommer ta över efter Johaug. Hon kommer att sluta så småningom. Just nu är hon en av de starkaste, men Frida visade till och med i Holmenkollen (2020) att hon kan besegra norskan. Men det kommer säkert flera tävlingar där svenskorna kan utmana Johaug. 

Skeptisk till Halfvarsson

– Om vi pratar om guld kommer det hända nästa VM för Frida och Ebba. De klarar inte att slå Johaug under detta VM, eftersom hon fortsatt är på toppnivå. Det blir svårt att matcha henne.

Svensk herrskidåkning är dock fortsatt är stort mörker. Smirnov blev imponerad av Oskar Svenssons sprintseger under touren, men är annars skeptisk. 

– Jag tror det inte finns någon stor potential där. Sprinttävlingarna är okej, men distans... Halfvarsson (Calle), nej... Han var ganska bra för några år sedan, men just nu är hans tid också förbi. Vi måste satsa på ungdomar. 

Tycker du Halfvarsson bör lägga skidorna på hyllan? 

– Nej, det tycker jag inte. Att det finns någon som har varit med längre är bra för ungdomarna, så de kan lära sig. Han kan hitta en ny roll. Men för oss som åskådare, det är inte mycket att satsa på honom. Jag tror inte han kommer att prestera, helt enkelt. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.