Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Therese Johaug stängs av två månader

Foto: Marius Simensen / DIGITALSPORT BILDBYRÅN
Foto: Hakon Mosvold / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

Therese Johaug stängs av i två månader för doping i väntan på slutgiltig dom.

Det bekräftar nu Antidoping Norge, som ska ta ärendet vidare till instansen Påtalsnämnden.

– Jag tar det tungt, säger Johaug i ett pressmeddelande.

 

LÄS OCKSÅ: NYA GENANTA DETALJEN I JOHAUG-SAKEN

Förra veckan avslöjades det att Therese Johaug har testat positivt för den anabola steroiden clostebol. Enligt den norska skidstjärnan själv fick hon i sig den förbjudna substansen genom en läppsalva som hennes landslagsläkare gav henne på ett landslagläger i Italien.

Det var Antidoping Norge som först utförde testet – och nu har det första beskedet från instansen kommit.

Johaug blir avstängd i två månader i väntan på dom. Det är ett första straff, men saken ska också tas vidare till Påtalsnämnden, som är en självständig gren av Antidoping Norge.

Therese Johaug stängs av

– Bakgrunden för beslutet är att Påtalsnämnden är av uppfattningen att utövaren inte kan sägas ha uppträtt utan skuld, säger Påtalsnämndens ordförande Anstein Gjengedal.

– Avstängningen innebär att utövaren inte kan delta i tävlingar eller organiserad träning.

Avstängningen gäller fram till den 18 december eller till den tidpunkt då Påtalsnämnden presenterat sitt slutgiltiga beslut. Det innebär att Johaug teoretiskt sett kan vara tillbaka i tid för säsongens upplaga av Tour de Ski.

– Jag tar det tungt, men jag förhåller mig till det. Nu koncentrerar jag mig på det viktigaste, att jobba för ett fullständigt frikännande. Jag ser fram emot en grundlig och fullständig behandling av saken så snabbt som möjligt, säger Johaug i ett pressmeddelande.

"Oerhört tråkigt"

Svenske förbundskaptenen Rikard Grip sörjer att sporten blir en stjärna fattigare de inledande tävlingarna.

– Det är oerhört tråkigt, men det finns ett regelverk och det regelverket måste man förhålla sig till. Jag har stor respekt för den situation som Therese är i, det hon genomgår. Men återigen, det finns ett regelverk man måste förhålla sig till.

Blir det konstigt framöver att se henne på tävlingar och samlingar?

– Ja, det är klart. Så länge det pågår en utredning så är det ju en väldigt speciell situation. Om man tittar på Wadas lista så finns det olika nivåer, särskild och icke-särskilda mediciner. Det här är ju ett preparat som ska ge en direkt avstängning i väntan dom. Jag tycker väl det är bra, och jag hoppas att arbetet fortlöper bra och att det (en slutgiltig dom) kommer så snart som möjligt. Det vore oerhört värdefullt för alla att få så mycket klarhet som möjligt i det här. Det gynnar ingen att det drar ut på tiden.

Läkaren anmäld

Även Fredrik S. Bendiksen, läkaren som har tagit på sig ansvaret för att Johaug använde sig av den berörda läppsalvan, utreds av Antidoping Norge.

– Påtalsnämnden har beslutat att det ska öppnas en sak för ett möjligt brott mot regelverket. Nu ska administrationen i Antidoping Norge överväga detta närmare innan saken läggs fram till Påtalsnämnden för en ny sak, säger Gjengedal.

"Ett väldigt ovanligt ärende"

Niels R. Kiær är processfullmäktig i ärendet.

– Man har en plikt att stänga av idrottaren om det finns ett positivt prov som innehåller anabola steroider, dock efter att man har genomfört en inledande utredning.

– Om en utövare tydligt är utan skuld, då ska den inte stängas av. Vi, Påtalsnämnden, menar att hon har en grad av skuld, och därför ska hon stängas av.

Hur värderar ni det? Att hon inte är utan skuld?

– Baserat på alla bevis och information i utredningen har vi kommit fram till det. Det slutgiltiga beslutet ska vi värdera veckorna som kommer. Det innebär inte bara en värdering av bevisen från utredningen, utan också en relativt omfattande värdering av vad som är internationell praxis i dopingutredningar.

"Har haft samtal med båda"

Vilka bevis tänker du på?

– Alla bevis i fallet. Förklaringen, dokument… Vi vill inte gå in i detalj på hur vi värderar enskilda bevis. De behöver vi ha mer tid till att värdera.

Hur ser ert efterforskningsarbete ut nu?

– Vi ska värdera alla de bevis vi har hämtat in, eventuellt hämta in fler, och värdera rättspraxis. Det är ett viktigt arbete framöver.

Kommer ni att tala med Therese och läkaren?

– Det kan jag inte utesluta.

Har ni gjort det redan?

– Ja, vi har haft samtal med båda, det är riktigt.

När tror du vi har ett beslut?

– Det vill och kan jag inte säga. Det jag kan säga är att vi är skyldig utövaren och idrotten att göra ett ordentligt och rättvist arbete. Arbetet ska vara effektivt, men grundligt. Vi tar den tid vi behöver.

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!