Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vasaloppet skakas av dödsfall – man död under Stafettvasan

En tragedi skakar Vasaloppet.
Foto: DANIEL ERIKSSON / BILDBYRÅN
Under fredagens Stafettvasa avled en man i 70-årsåldern sedan han fallit ihop i spåret, meddelar Vasaloppet i ett pressmeddelande.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD

En tragedi skakar Vasaloppet.

Under fredagens Stafettvasa avled en man i 70-årsåldern sedan han fallit ihop i spåret, meddelar Vasaloppet i ett pressmeddelande.

– Det är naturligtvis en tragedi för de som är närmast, säger tävlingsläkare Ulf Hållmarker.

Mannen, som är hemmahörande i mellan-Sverige, åkte sträckan mellan Mångsbodarna och Evertsberg när han föll ihop nära kontrollen i Risberg, drygt tre mil från starten i Sälen.

Sjukvårdsteam och ambulans var snabbt på plats och flera andra åkare påbörjade hjärt- och lungräddning på mannen som är i 70-årsåldern.  

Trots det gick hans liv inte att rädda.

– Lokaliseringen i spåret och närheten till de räddningsinsatser som fanns tillgängliga gjorde att medicinsk personal snabbt kunde komma på plats. Trots detta gick hans liv inte att rädda, säger tävlingsläkare Ulf Hållmarker i ett pressmeddelande.

Mannens anhöriga är underrättade.

”Naturligtvis en tragedi”

Tävlingsläkare Ulf Hållmarker berättar att mannen tidigare var fullt frisk och inte hade något medfött hjärtfel.

– Det är naturligtvis en tragedi för de som är närmast. Han fick snabb hjälp från åkarna som var närmast. Det var ett hjärtstillestånd som inte gick att häva, berättar han.

Hur var reaktionerna på plats?

– Det blir en viss uppståndelse bland de som ser. De blir påverkade, främst de som är närmst och som stannar för att hjälpa till. Men i bland kan det bli svårt att glömma det för resten av loppet eller när man kommer hem. Vi försöker få kontakt med de som hjälper till och erbjuder stöd, säger Ulf Hållmarker.

Ulf Hållmarker säger att det arbetar närmre 200 personer inom sjukvårdsorganisationen under Vasaloppsveckan.

– Vi har en fullt uppbyggd organisation för att vara på plats. Det är viktigast vid sådana här händelser. Har vi 5-10 minuter till insats är vi nöjda med det. Egentligen är den bästa försäkringen att andra hjälper till. Sedan har vi en snabb inställelsetid när det var så nära en kontroll. Vi hade snabbt en luftambulans på plats, säger Ulf Hållmarker.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.