Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Diggins ilska efter orden om kroppen

Jessica Diggins ryter ifrån.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Jessica Diggins.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Jessica Diggins rasar efter världscupen i Falun.

Efter att hon knäckte Johaug fick Diggins en fråga från en tv-reporter som hon fördömer i ett långt inlägg på sin blogg.

”Jag sa till honom att han behövde lära sig hur man talar till kvinnor”, skriver Diggins.

Jessica Diggins har slagit till med sin bästa säsong någonsin i världscupen i längdskidor. Hon vann Tour de ski i början av januari och därefter har hon också hunnit med att knäcka den ”omöjliga” Therese Johaug i Falun. 

I 10-kilometersloppet med individuell start vann hon mot Johaug i en sekundstrid men efter tävlingen skedde något som fick Jessica Diggins att skriva ett långt blogginlägg.

”Jag vill berätta för er om ett väldigt intressant ögonblick som jag hade i mediezonen efter 10-kilometersloppet eftersom det visar väldigt tydligt för mig hur lång väg vi har kvar när det gäller att undervisa om kroppen”, skriver Diggins.

Hon skriver att en tv-reporter påpekade att hon var bättre än Therese Johaug i utförsbackarna eftersom hon ”var så mycket större än Therese och vägde mer”

Frågan fick Diggins att bli rasande.

Jessica Diggins ilska efter segern i Falun

”Jag sa till honom att han behövde lära sig hur man talar till kvinnor. Sedan att han aldrig ska kommentera en skidåkares kropp. Det är inte okej”, skriver Diggins och fortsätter sedan:

”I slutändan vann jag loppet tack vare mitt hjärta, inte på grund av hur min kropp är sammansatt, och att påstå något annat är skadligt för alla unga idrottare där ute som tittar på det.”

Diggins har tidigare berättat om att hon led av ätstörningar i många år. Nu skriver hon också att det är hennes jobb som förebild att se till att unga tjejer inte får skeva kroppsideal. Det var därför hon röt ifrån.

”Jag blev verkligen stolt över mig själv, för jag lät inte den kommentaren påverka mig negativt. Får många år sedan skulle den ha tagit bort all glädje från loppet och fått mig att ligga vaken på natten och ifrågasätta storleken på min kropp och vad andra människor tänkte om den. Nu avfärdar jag det bara för var det är; en man som är okunnig och okänslig och letar efter clickbaits”, skriver Diggins.

”Helt förtvivlad över händelsen”

En som hörde tv-reporterns fråga till Diggins var NRK:s reporter Mikal Aaserud som också var på plats i Falun. Han säger att personen som ställde frågan till Diggins inte kunde så bra engelska.

”Bra skrivet och viktigt tema. För att förtydliga så var journalisten inte norsk. Eftersom jag stod i båset vid sidan om såg jag vad som hände. Jag pratade också med reportern dagen efter. Han var helt förtvivlad över händelsen, fattade inte riktigt själv vad som hade hänt”, skriver Aaserud på Twitter.

Han fortsätter sedan:

”Han pratade ganska dålig engelska, så han kämpade med ordförrådet och har försökt få tag i Diggins själv. Han hävdade i alla fall att han hade blivit missförstådd.”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.