Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenska jättetalangen ändrar – efter siffrorna

Frida Karlsson laddar inför lördagens skiathlon på VM i Seefeld.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Frida Karlsson ler under JVM i Lahtis.
Foto: BILDBYRÅN NORWAY

SEEFELD. Frida Karlsson har under säsongen startat sina lopp i ett rasande tempo - bara för att vid flera tillfällen krokna på slutet. 

Det är något som landslaget uppmärksammat och nu arbetar de med att få Karlsson att hitta en jämnare fart under VM. 

– Man vill inte ta bort vinnarskallen och drivet, utan hjälpa henne att hitta den rätta utgångsfarten, säger tränaren Annika Zell. 

Efter att ha imponerat under säsongen som gått meddelade landslagschefen Rikard Grip efter SM att Frida Karlsson, 19, fick en plats i VM-truppen. Förra helgen fick den svenska talangen göra världscupsdebut i italienska Cogne när loppet över 10 kilometer i klassisk stil avgjordes. 

Det slutade med en sjundeplats. Men det såg länge ut att bli ännu bättre. 

Karlsson startade i ett rasande tempo och hade redan efter 800 meter en ledning på 6,2 sekunder. Marginalen växte till 7,6 sekunder efter 2,2 kilometer och Karlsson höll i sin ledning i cirka sex kilometer. Men sen fick hon det jobbigt. 

Frida Karlssons säsong i siffror

Efter 8,1 kilometer låg Karlsson fyra, men hade fortfarande känning på Nadine Fähndrich (+10,6 sekunder) som ledde då. Men de avslutande två kilometerna var tunga för svenskan som till slut var 34,8 sekunder bakom vinnaren Kerttu Niskanen. 

– Där gav jag allt och lite till. Jag var trött i mål, men fick en bra genomkörare inför det som väntar. När jag går in för något så går jag in för 100 procent. Det märks kanske när jag går i mål, säger Karlsson som har fått klartecken att köra lördagens skiathlon tillsammans med Charlotte Kalla, Ida Ingemarsdotter och Evelina Settlin.

Att Karlsson tappade på slutet i Cogne kan ha flera förklaringar. Det var hennes världscupsdebut, loppet avgjordes på hög höjd och hon hade dragits med sjukdomar efter JVM i Lahtis där hon tog två guld (5 kilometer fritt och 15 kilometer klassiskt). 

Det var dock inte en engångsföreteelse. Om man tittar på Karlssons säsong har hon vid ett par tillfällen startat så hårt att hon på slutet mattats av rejält. 

Tre gånger Frida Karlsson har gått ut hårt och tappat

Kopparskidan 10 kilometer klassiskt.

2,3 km: Frida Karlsson leder med 4,2 sekunder ner till Ebba Andersson. 

4,8 km: Karlsson tappar och är trea, 8,6 sekunder bakom ledande Ebba Andersson. 

7,3 km: Karlsson är 27,4 sekunder bakom Andersson. 

10 km: Karlsson slutar trea, +51,6 sekunder bakom. 


JVM, sprint. 

Prolog: Frida Karlsson vinner överlägset, 3,40 sekunder ner till tvåan Kristine Stavås Skistad. 

Kvartsfinal: Karlsson på nytt förkrossande stark och vinner med 5,43 sekunders marginal ner till Nicole Monsorno. 

Semifinal: Anita Korva är närmast Karlsson - som vinner med 2,17 sekunder. 

Final: Karlsson har svårt att hänga med och slutar femma, 1,31 sekunder bakom vinnande Stavås Skistad. 


JVM, 5 kilometer fritt. 

1,1 km: Karlsson har satt högsta tempo och tar ledningen med 10,6 sekunder till Helene Marie Fossesholm på andra plats. 

4,1 km: Karlsson har drygat ut sin ledning till 19 sekunder. 

5 km: Karlsson åker in som vinnare, men de sista 900 meterna är tunga för svenskan som kollapsar i målfållan. Fossesholm hämtar in 7,9 sekunder på den sträckan. Tredjeplacerade Anita Korva hela 12,6 sekunder. 


Landslaget om Karlsson: ”En fantastisk tjej att ha i laget”

Annika Zell, landslagstränare, berättar att de uppmärksammat tendensen och har en dialog med Frida Karlsson om det för att hon ska nå så stora framgångar som möjligt i Seefeld. 

– Vi pratar med henne om att hitta den rätta utgångsfarten. Det handlar mycket om erfarenhet förstås, att vara trygg i sin utgångsfart och veta hur man vill ha den. För varje lopp på seniornivå så kommer hon bli bättre, det är jag övertygad om, säger hon. 

Det är dels ett arbete mentalt med Karlsson (och de andra landslagsåkarna), men även något som påverkar den fysiska träningen. 

– Självklart är det så. Sen ska man ha klart för sig att det är skillnad på att vara 20 år och 30 år. Om ett par år kommer hon kanske att tåla den här utgångsfarten, för varje år blir hon ett år starkare. Om något år kanske hon kan starta lika hårt som hon gör nu och hålla farten. Varje år med träning gör henne ett år bättre. 

Zell säger avslutningsvis att Karlsson ska vara mycket stolt över det hon har presterat så här långt och hyllar hennes driv att bli bättre. 

– Frida är lyhörd och suger till sig allt. Hon vill utvecklas och är en fantastisk tjej att ha i laget. 

LÄS MER: Skid-VM 2019 – allt du behöver veta

MISSA INTE: VM-guiden – 204 sidor om vinterns mästerskap

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.