Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det vill man inte ta upp hela tiden”

Frida Karlsson var över minuten efter Therese Johaug i mål vid tävlingarna i Ruka i november. Efter det tog hon en paus.
Foto: MATS ANDERSSON / BILDBYRÅN
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Frida Karlsson har på rekordtid gått från junior till världsstjärna. 

Det är hennes föräldrar som sköter de affärsmässiga bitarna i hennes liv, vilket till en början innebar att det var svårt att dra en gräns mellan deras roll som föräldrar och som affärspartners. 

– Det var lite svårt i början, för det är ju jobb och det vill man inte ta upp hela tiden, säger Karlsson i Maratonpodden. 

Efter fina resultat på hemmaplan säsongen 2018/19 så höjdes det röster om att supertalangen Frida Karlsson skulle få chansen i världscupen. Men det svenska landslaget valde att skynda långsamt med henne. 

De gav henne dock chansen till VM i Seefeld den säsongen, vilket slutade med ett genombrott av sällan skådat slag. Karlsson lämnade Österrike som en stjärna, snarare än en talang, med tre medaljer, varav ett guld. 

Den här säsongen var tanken att Karlsson skulle ta ytterligare kliv, men tvingades i början av säsongen att ta en paus av hälsoskäl. 

I ett avsnitt av Maratonpodden berättar Karlsson att hon kommit stärkt ur den erfarenheten. 

– Jag var i ett stadie där kroppen bryts ner snarare än att byggas upp, jag har valt av personliga skäl att inte gå in på detaljer. Men jag är tacksam över stödet jag har runt mig. Att de såg det och stoppade mig tidigt så jag kunde bygga upp kroppen till att bli stark igen, säger hon.  

Frida Karlsson om föräldrarnas stöd

Två viktiga personer i stödet som Frida Karlsson har runt sig är hennes föräldrar. De är inte heller ”bara” föräldrar, utan även hennes managers, så de sköter det affärsmässiga som kommer med framgången i spåren. 

En bra lösning, menar Frida Karlsson. 

– De är väldigt måna om mig. De vill mitt bästa och försöker inte tjäna pengar på mig. Det känns som trygga kolleger att ha, säger Karlsson. 

Men var man skulle dra gränsen mellan kollega och förälder var till en början lite klurigt. 

– Det var lite svårt i början, för det blev lätt att man till exempel träffades på middag och så blev det bara snack om avtal och åtaganden. Det är ju jobb och det vill man inte ta med sig hela tiden. Men det är bättre struktur på det nu.

Frida Karlsson prisades på ”Skidsnack-galan 2020” och vann ”Årets prestation” för sin seger i Holmenkollen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.