Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det var så obehagligt – kände extrem smärta”

Andrew Young efter kraschen.
Foto: NISSE SCHMIDT/TT / NISSE SCHMIDT TTY NYHETSBYRÅN
Han kraschade i 42 kilometer i timmen.
Foto: SVT
Andrew Young på kryckor utanför sjukhuset.
Foto: Jostein Vinjerui.

FALUN. Han kraschade i 42 kilometer i timmen och fick föras med ambulans till sjukhus.

Nu berättar Andrew Young om skräckolyckan.

– Först var jag bara i chock, det var så obehagligt, säger Young.

Här lämnar han också lugnande besked om skadan – och kritiserar arrangören för ett avgörande misstag.

Sprinten i Falun ska precis starta när SportExpressen når Andrew Young på telefon.

– Vad jag gör? Jag ligger i hotellsängen och slappar. Jag kan inte göra så mycket annat just nu, säger han med ett skratt.

Tanken var att han skulle vara med och slåss om segern i dag. 28-åringen från Storbritannien har varit i lysande form den här säsongen och varit på pallen i världscupen två gånger om.

Men nu är han skadad.

Andrew Young var den som råkade allra värst ut i gårdagens masstart i Falun, där krascherna avlöste varandra. Young var uppe i 42 kilometer i timmen när han brakade rakt igenom en reklamskylt och in i en trästolpe.

Han fick lämna Lugnets skidstadion i ambulans och åka till sjukhus med befarat lårbensbrott.

– Först och främst får jag säga att jag mår bra. Det hade kunnat bli väldigt allvarliga skador, så jag ska inte klaga, säger Young.

Pekar ut arrangörens misstag

Vilka besked fick du på sjukhuset i går kväll?

– De sa egentligen att benet fått sig en ordentlig smäll och att det var väldigt svullet. Men ingenting var brutet. Läkaren tror att allting kommer bli bra om jag bara vilar i några dagar och låter svullnaden går ner.

– Men om jag fortfarande har ont om en vecka så ska jag uppsöka läkare.

Då borde du kunna vara tillbaka till VM?

– Jag hoppas det! Det är målet nu. Om jag kan börja träna igen om en vecka så borde jag hinna komma i hyfsad form och starta på VM. Och det känns väldigt bra, med tanke på de först befarade att lårbenet var av…

Det var en kaotisk masstart i Falun och efteråt riktades kritik mot arrangören som ansågs ha skapat en farlig bana.

Andrew Young håller med, till viss del.

– Banan fungerade bra i intervallstart under fredagen. Men när det är masstart med 85 herrar och alla vill ligga långt fram för att vara beredda när Alexander Bolsjunov gör sitt ryck…då blir det farligt på den här banan. Det var inget bra beslut att köra en masstart med de här förutsättningarna, säger Young.

Och det borde inte vara möjligt att krascha in i en trästolpe vid en utförsåkning?

– Nej, verkligen inte. Vi har klagat på det förut. Jag minns 2014 när Astrid Uhrenholdt Jacobsen kraschade ut från banan och träffade en stolpe. Men ingen i Fis (internationella skidförbundet) har gjort något åt saken. De måste göra någonting åt det där.

Han fortsätter:

– Jag förstår att spåret är fem kilometer långt här och det går inte att ha madrasser på vartenda träd och stolpe, men i de värsta utförsåkningarna borde de kunna ha lite säkerhet så att såna här saker inte ska hända.

– Jag hoppas att Fis agerar och gör det bättre.

Inför söndagens sprint hade arrangören satt upp madrasser vid utförsåkningen där Young kraschade.
Foto: Jostein Vinjerui.

”Jag låg där med en extrem smärta”

Minns du exakt vad som hände i kraschen?

– Jag minns en del och så har jag fått lite berättat för mig av dem som var bakom mig. Och det som hände var att tysken Janosch Brugger ramlade och fällde mig och jag tog med mig Erik Valnes i fallet. Först hamnade jag bara på rumpan och tänkte: ”Jaha, jag får väl åka ner på rumpan här”. Sen åkte jag mot reklamskylten och tänkte att det borde gå att åka längs med den. Men jag brakade rakt igenom den. Och på andra sidan om reklamskylten var det en trästolpe som jag åkte in i med benet först.

Det var den som orsakade skadan?

– Exakt.

Och det gjorde ont?

– Herregud. Först var jag bara i chock, det var så obehagligt och jag hade så ont. Jag låg där i flera minuter med en extrem smärta.

Då befarade du att det kunde vara något väldigt allvarligt?

– I början var det bara en chock och jag hann inte tänka så mycket på det. Men sen hörde jag dem ringa ambulansen och pratade om ett misstänkt lårbensbrott, då tänkte jag: ”Oj, det här kan vara ganska allvarligt”.

– Men väl på sjukhuset sa de ganska tidigt att det troligen inte var brutet, även om de ville undersöka saken för att kunna utesluta det. Några timmar senare kunde jag bli utskriven.

Vad händer för dig nu?

– Jag ska tillbaka till Norge i dag och hamnar i karantän då, men…jag hade ändå inte tänkt röra så mycket på mig under de närmsta dagarna.


LÄS MER: Världscupen i längdskidor – allt du behöver veta

LÄS MER: Charlotte Kalla visar upp hemliga dagboken

LÄS MER: Lovisa Modig i stor intervju: ”Det är tufft ekonomiskt”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.