”Det svenska folket ska våga drömma”

Jens Burman menar att Sverige siktar på silvret i herrstafetten.
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

OBERSTDORF/STOCKHOLM. Norge blir tufft att rå på. 

Men bakom dem är det helt öppet menar Jens Burman – och säger att Sverige siktar på silver i herrstafetten. 

– Jag tycker svenska folket ska tro på oss och våga drömma, säger han.  

VM i Seefeld för två år sedan blev det första skidvärldsmästeraskapet utan någon svensk medalj på herrsidan sedan Ramsau 1999. 

Inför VM i Oberstdorf har det sett tufft ut för de svenska herrarna att ta sig tillbaka upp på pallen, då det varit väldigt skralt med framgångar sedan Johan Olsson och Marcus Hellner valt att avsluta sina karriärer. 

Men, det finns anledning att hoppas på fredag, det säger Jens Burman efter sin åttondeplats på 15 kilometern. Då är det stafett och Sverige ska slåss om medaljer där. 

– Absolut så ska svenska folket förvänta sig att vi kommer vara med och slåss om medaljer. Det är klart att tittar man på resultatlistan så kommer ju Norge bli extremt svåra att slå. Men Ryssland tycker jag ändå har blivit lite försvagat med några starka avhopp. Det känns ändå som att det kan hända mycket. Det finns chans. Jag tycker svenska folket ändå ska tro på oss och våga drömma, säger han. 

Poromaas plan för stafetten

Landslagschef Anders Byström menar likt Burman att Sverige har en medaljchans, men tror mer på ryssarna än vad Burman gör. 

–Jag tycker att vi är en outsider. Det är klart att Norge och Ryssland är omöjliga att nå men utöver det så är det ganska öppet tycker jag. Fransmännen har inte sett superstarka ut och tyskarna har inte heller varit riktigt bra. Finnarna visst, men vi är inte borta ur diskussionen. Absolut inte. 

Hur svårt blir det att formera laget?

– Det blir ganska svårt. Vi har inte riktigt lika många att välja på som på damsidan så vi har våra tankar klara redan. 

Du vet redan vilka fyra det blir?

– Det beror lite på hur de känner sig efter det här, men vi har en plan i huvudet. 

Näst bäste svensk bakom Burman var William Poromaa, nia i dag. Han har klart för sig vilken roll han vill spela i stafetten. 

– Jag vill åka på den sträcka där jag kan hjälpa laget bäst, säger han. 

Och vilken är det?

– Sistasträckan. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.