Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sprintstjärnan klar för världscupen

Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

Oskar Svensson har gjort säsongsdebut och ryggen höll. 

Nu blir det världscup i Davos till helgen. 

– Det känns som en bra plan, säger han.

Sverigecupen i längdskidor rivstartade med sprint i ett vintrigt Bruksvallarna. Kvalet vanns av den reslige junioren Edvin Anger, Åsarna IK. Oskar Svensson, som inte tävlat något i år, slutade först på elfte plats. 

Efter kvarts- och semifinal stod sex starka åkare på start i finalen. Förutom de vana världscupåkarna Oskar Svensson, Karl-Johan Westberg och Olof Jonsson fanns förstaårssenioren Truls Gisselman, Gustav Eriksson och dagens överraskning, Simon Karlsson från Umeå, som är tillbaka efter en fraktur på lårbenshalsen i somras. 

Karlsson drog länge fältet i finalen, men kroknade på slutet. In på upploppet stod det mellan tre åkare. Där var Karl-Johan Westberg starkast och Oskar Svensson förmådde inte att vinna i sin säsongsdebut. Olof Jonsson slutade trea. 

– Jag tänkte försöka gå hårt tillbaka upp från grusgropen (banans lägsta punkt) och fick Oskar (Svensson) framför mig, jag fick ryggen in mot mål och kunde passera. 

– Sedan var det bara att försöka hålla, att göra ett bra upplopp, säger segraren. 

Westberg tävlade i den nationella premiären Gällivare, men med blygsamma resultat. I sprinten åkte han ur redan i kvalet. Kommentatorn i SportExpressens sändning, Rickard Olsson, var nyfiken på hur Westberg tacklade nederlaget i säsongspremiären. 

– Nej, jobbigt mentalt har det inte varit, det svänger fort i skidor. 

Svensson klar för världscup 

I SportExpressens sändningar från sprinten kunde man se en Oskar Svensson som inte orkade på upploppet. 

– Man vill alltid vara först, så är det, men Kalle (Karl-Johan Westberg) var stark idag, inget snack. 

Strax efter att sändningarna avslutades tog Svensson beslutet. Han kör världscupen i Davos nästa helg. 

– Det blir Davos, säger han. 

Är det klart alltså?  

– Nej jag har faktiskt inte pratat med tränarna än, men om kroppen och ryggen fungerar så ska jag åka ner på måndag, det har vi sagt innan också, det känns som en bra plan. 

Sprintstjärnan tog beslutet efter att ha fått de svar han ville kring sin kropp. 

– Känslan var positivt ändå, var ju lite orolig inför hur ryggen skulle hålla. 

– Jag tycker kroppen höll bra. Känner att jag har vissa grejer att jobba på, framförallt tekniskt och fartmässigt, känner att det finns en grundträning, får man köra några race nu så kan det blir riktigt bra

Brasklappen: ”Kan vara skit i morgon”

Svensson har inte tävlat något i år och känner att han inte riktigt är där han vill. 

– Det känns att det finns att jobba på, men det brukar kunna göra mycket att få en sådan här tävling, kroppen brukar var mer alert efteråt. 

Han vill emellertid inte ta ut något i förskott.  

– Man ska inte ta ut någon seger i förskott, den (ryggen) kan var skit imorgon, men att den är i okej skick, tror att det kommer hända väldigt mycket. Hoppas på mycket bättre till nästa helg.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.