Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det slutade på akuten – fick sy benet på mig”

Foto: SVT
Glada miner när Gunde Svan berättar om olyckan
Foto: SVT

Ferry Svan har hjälp av pappa Gunde i sin satsning på timbersport. 

Stödet innebär att skidikonen ibland tvingas till vissa uppoffringar. 

I SVT:s talkshow ”Carina Bergfeldt” berättar Svan om en olycka där han satte en yxa i benet på sig själv.

– Det slutade på akuten och att jag fick sy benet på mig själv, säger Gunde Svan. 

När Ferry Svan visade upp sina yx- och motorsågsfärdigheter för juryn i TV4:s underhållningsprogram ”Talang” menade han att ”det ser farligare ut än vad det är”. 

Och sett till de olyckor som inträffat kring 24-åringens satsning på timbersport verkar det faktiskt inte vara de spektakulära framträdandena som orsakat några skada – utan mer vardagliga händelser i hemmet. 

Våren 2018 tvingades Ferry Svan till operation efter att en yxa slagit av en sena i smalbenet. Olyckan var framme när timbersporttalangen använde en vanlig klyvyxa för att kapa av små kvistar på ett block som skulle användas till träning. 

– Jag var klar med den och så började jag hålla på med den i handen. Dummade mig. Sen så tappade jag den rätt vad det var och ens första instinkt är ju att yxan inte ska gå i backen, för då blir den förstörd. Så jag satte dit foten i ren reflex, sa Svan till SportExpressen då

Gunde Svan om yx-olyckan 

Och när far och son gästar programledaren Carina Bergfeldts talkshow i SVT berättar Gunde Svan att han varit med om en liknande olycka – som också uppstod efter en instinkt att skydda yxan i stället för den egna kroppen. 

– Jag skulle hjälpa honom att rädda någon yxa han förstört, en träningsyxa, jag skulle få ge mig på den. Jag la ner hela min själ i den, filade en timme på ena sidan och en timme på andra sidan. Och jag var så noggrann. Men rätt som det var tappade jag yxan och det slutade på akuten och att jag fick sy benet på mig själv, säger Gunde Svan med ett skratt i programmet.

Gäster i Carina Bergfeldts nya talkshow.
Foto: PILLAN THELAUS/SVT

OS- och VM-guldmedaljören menar att det var propåer från Ferry som kan ha lett fram till sjukhusbesöket. 

– Jag fick inte spänna åt den så hårt i skruvstycket, för att det skulle kunna bli märken i skaftet. Då var han på mig direkt. Men rätt som det var filade jag och så släppte den ur skruvstädet. Och på ren reflex satte jag dit benet för att inte förstöra den ännu mer. 

Carina Bergfeldt konstaterar att det ”låter jättedumt att sätta ut benet i det läget”. 

– Ja det tycker jag också i efterhand, säger Gunde Svan. 

– Men reflexen är att rädda yxan. Men det slutade med några stygn i benet i stället!


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.