”Det sänker inte förväntningarna”

Ebba Andersson.
Foto: CHRISTIAN WALGRAM / GEPA PICTURES BILDBYRÅN
Frida Karlsson.
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Therese Johaug åker inte Tour de Ski.
Foto: EMMI KORHONEN / AP TT NYHETSBYRÅN

Sverige är redo för Tour de Ski.

På onsdag åker landslaget från Östersund till Val Müstair för att kämpa om de främsta placeringarna – utan konkurrens från Norge.

– Det sänker inte förväntningarna, det gör det inte, säger tränaren Stefan Thomson.

Det sista coronatestet genomfördes under måndagen och det är ett laddat längdskidlandslag som ska tävla igen efter att ha avstått två tävlingshelger i rad.

– Vi längtar. Vi har haft en bra jul och fått träna bra, säger landslagschefen Anders Byström.

Tour de Ski startar på fredag.

– Det ska bli jättekul. Nu ser man fram emot det här. Det var länge sedan man var ute, så det ska bli jättekul, säger tränaren Stefan Thomson.

Ledarna berättar att de flesta åkarna har varit själva, isolerat sig och tränat under julen men att laget är tillsammans från och med onsdag när man lyfter mot Schweiz.

Ledarna om Norges frånvaro

Precis som Sverige valde Norge att stå över de två senaste världscuphelgerna men det norska landslaget kommer inte till Tour de Ski. Det gör att Sverige får bära ett tyngre favoritskap i touren.

– Jag tycker vi ska ha höga förväntningar. När vi pratar om damerna har de visat att de är i bra form och håller en hög nivå, jag tycker absolut man ska förvänta sig att vi ska göra en bra tour. Det försvinner en del starka namn när Norge inte är där. Det hade varit roligare om de varit där men nu är förutsättningarna så här och vi rättar oss efter det. Men det sänker inte förväntningarna, det gör det inte, säger Stefan Thomson.

Är det bara tråkigt att Norge inte är med?

– Generellt sett är det kul när alla är med. Det tror jag alla ledare och även åkarna tycker. Det absolut bästa är när alla som ska vara på plats är där. Men det är fortfarande en otroligt rolig tävling när alla är där. Det är en prestigefylld tävling och när man väl är där kommer man inte tänka på det, då tävlar man med de konkurrenter man har.

Landslagschefen Anders Byström håller med om att förväntningarna höjs av Norges frånvaro. 

– Det är klart att förväntningarna höjs. Framför allt på damsidan har vi åkare som ska kunna vara med uppe i toppen. Det tror jag de känner själva också, att det är en bra chans både i de enskilda loppen och i touren totalt att stå längst upp. Det tror jag många känner, så som lag tycker jag absolut att man ska ha förväntningar på oss. Det har vi själva, säger Byström.

Är det extra press för att Norge inte är med?

– Inte extra press. Snarare en möjlighet, att vi verkligen får visa upp oss. Det är fortfarande hårt motstånd i form av Ryssland, USA, Finland och många mellaneuropeiska nationer. Vi får inte tro att vi är bäst helt plötsligt bara för att Norge inte är med. Vi måste verkligen kämpa för det.

”Touren passar ju honom”

Stefan Thomson pekar ut Ebba Andersson och Frida Karlsson som två av favoriterna till totalsegern i touren.

– Sen ser man också att Linn (Svahn), Maja (Dahlqvist), Jonna (Sundling) och Emma (Ribom) har visat en stor bredd och bra åkform även på distans. Det känns som att någon av dem kan vara högt upp också om de får till det hela vägen, säger Thomson.

På herrsidan är förväntningarna lägre men den nyblivne 20-åringen William Poromaa har imponerat under inledningen av säsongen.

– Han gillar att sikta högt och har visat att han har en hög kapacitet. Jag tror han har lite högre kapacitet än han visade i Ruka, det var ju hans premiär. Nu när han är lite varmare i kläderna tror jag han kan åka riktigt fort. Och touren passar ju honom, han är ganska allround. Det gäller att han får till sprintarna på ett bra sätt. Då kommer han kunna vara ganska högt upp. Sedan blir det spännande att se Calle (Halfvarsson) tillbaka in i världscupcirkusen igen, säger Stefan Thomson.

Vad kan man förvänta sig av Calle Halfvarsson?

– Det är lite svårt att säga. Jag tycker ändå han visade form ändå om han inte riktigt var där i Östersund. Men man ser vissa moment som tyder på att han är på gång. Han har inte tävlat jättemycket, så det är svårt att säga vad man ska ha för förväntningar. Det får man väl se efter några etapper. 

Sveriges trupp till Tour de Ski

Damer:

Emma Ribom, Piteå elit SK

Moa Olsson, Falun-Borlänge SK

Maja Dahlqvist, Falun-Borlänge SK

Moa Lundgren, IFK Umeå

Linn Svahn, Östersunds SK

Ebba Andersson, Piteå elit SK

Jonna Sundling, Piteå elit SK

Frida Karlsson, Sollefteå Skidor IF


Herrar:

Johan Häggström, Piteå elit SK

Oskar Svensson, Falun-Borlänge SK

William Poromaa, Åsarna IK

Calle Halfvarsson, Sågmyra SK

Björn Sandström, Piteå elit SK

Marcus Ruus, Åsarna IK

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.