Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Det överraskar mig extremt mycket"

Therese Johuag
Foto: Roald, Berit / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Anders Blomquist och Jacob Hård
Foto: Carl Sandin
Johan Croneman
Foto: Janerik Henriksson / Tt / TT NYHETSBYRÅN

Reaktionerna från svenskt håll kring Therese Johaugs dopingfall förvånar.

Det menar Dagbladets kommentator och krönikör Esten O Sæther.

– Det överraskar mig extremt mycket  att 41 procent av svenskarna tror att det pågår systematisk doping i norsk längdskidåkning, säger han till Dagbladet.


Ladda ner SportExpressens populära app direkt här!

Ända sedan Therese Johaug åkte fast i en dopingkontroll har rösterna kring hennes framtid varit många – inte minst från svenskt håll.

Någon som förvånas över den svenska debatten är Dagbladets Esten O Sæther.

– Jag trodde vi påminde mer om varandra i vår kultur, men jag har likaså märkt att det skiljer sig i vad de svenska åkarna säger och den svenska befolkningen, säger han till Dagbladet.

Det överraskar honom att se att uppemot 41 procent av svenska befolkningen tror att en systematisk doping pågår inom norsk skidåkning.

Esten O Sæther

Han fortsätter:

– Något jag lagt märke till är att de som varit nära norsk längdskidåkning inte verkar misstänksamma. De har sett att den längdskidåkningskultur som präglar norsk skidåkning även präglar svensk längdskidåkning.

"Osäker om Johan Croneman någonsin har haft ett par skidor på sig"

I samma veva väljer han att kommentera den pågående diskussionen mellan Anders Blomquist och Johan Croneman.

– Anders Blomquist kan längdskidåkning, men jag är osäker på om Johan Croneman någonsin har haft ett par skidor på sig, säger han.

Detta efter att Croneman skrivit att Blomquist bör ersättas då han inte varit tillräckligt kritisk mot Therese Johaug.

– Jag blir till och med upprörd över att han missköter sitt jobb så kopiöst. Det är därför jag menar att han borde skickas på en kurs i journalistik, annars byter man ut honom. Man kan inte ha en expert som är totalt okritisk och säger att han väljer att tro på henne, sa Croneman när SportExpressen talade med honom.

Även Jacob Hård gick in i debatten och försvarade sin kollega Blomquist.

"Att påstå att Anders Blomquist är komplett okritisk bara för att han i det här läget inte tror att det finns systematisk doping i norsk skidsport är ju befängt", skriver Hård i ett mejl till SportExpressen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.