"Det norska folket har hjärntvättats i flera år"

Therese Johaug.
Foto: Marius Gulliksrud / STELLA PICTURES MARIUS GULLIKSRUD
Hasse Svens.
Foto: Anders Ylander / ANDERS YLANDER GT/EXPRESSEN

Enligt en undersökning som norska VG gjort så anser 35 procent av det norska folket att Therese Johaug har ingen eller väldigt liten skuld i dopingfrågan.

Det förvånar inte SVT-profilen Hasse Svens, som bland annat har gjort dokumentären "Blodracet".

– Det norska folket har hjärntvättats i flera år, säger han till VG.


Ladda ner SportExpressens populära app direkt här!

Uppdrag gransknings dokumentär "Blodracet" sändes i två avsnitt, 2013 och 2014. UG-dokumentärerna granskade flera berömda skidåkare under 90-talets blodvärden och pekade ut flera norska profiler som misstänkta dopare. Dokumentären gjordes av Hasse Svens, som i dag arbetar som korrespondent i Norden för SVT.

Att Therese Johaug testat positivt för doping menar han är en bekräftelse på vad han har sagt tidigare.

Tror inte på Johaug

SVT-profilen har följt bevakningen av dopinghistorien och köper inte Johaugs förklaring om att hon ska ha fått i sig den anabola steroiden clostebol efter att ha använt läppsalvan Trofodermin.

– Jag blev förvånad att hon åkte fast, och ännu mer förvånad när jag hörde hennes förklaring. Man måste vara blind om man går till apoteket och köper ett märke där det står doping, det håller inte, säger han.

"De har sysslat med systematisk doping"

Svens menar att det här har pågått en längre tid.

– I många år har en internationell kritik varit stark mot Norges astmamedicin, jag vill hävda att de har sysslat med systematisk doping och fortfarande fortsätter. Ett stort problem i Norge är att man har lyckas placera personer inom Fis på starka positioner. Norge kan diktera hur Fis ska reagera om någonting händer. Man har alldeles för stor makt, man är något av en diktator i skidförbundet, det ser man när Martin Johnsrud Sundby bara får två månader. Han skulle ha varit avstängd i två år.

VG har tillsammans med företaget Infact gjort en undersökning för att ta reda på hur mycket ansvar Johaug har i dopingsaken enligt folket. Enligt den undersökningen menar mer än 35 procent att Johaug har ingen eller liten skuld. Endast 14,4 procent anser att hon helt och fullt bär skulden för dopingbeskedet.

Det utfallet förvånar inte Svens.

– Det norska folket har hjärntvättats i flera år. Jag anser att man börjar förstå att norska skidåkare har sysslat med skit. Jag är överraskad över att många är så naiva att de inte ser det. Men det är klart, det är lätt att tycka synd om en utövare som sitter och gråter - men det gör ju alla som blir avslöjade, säger Svens till VG.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.