Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det kryper nog inne i huvudet på Therese”

Marit Björgen har inlett en satsning på långlopp och siktar på att köra Vasaloppet i vår.
Foto: MARIUS SIMENSEN / BILDBYRÅN NORWAY
Therese Johaug.
Foto: MARIUS GULLIKSRUD / STELLA PICTURES

VAL DI FIEMME. Frida Karlsson och Ebba Andersson plockar pallplats på pallplats under Tour de ski.

Vad tänker värsta rivalen Therese Johaug hemma i tv-soffan då?

Nära kompisen Marit Björgen tror sig veta.

– Det kryper nog i huvudet på Therese, säger Björgen till SportExpressen.

Hon är världens mest framgångsrika vinterolympier genom alla tider. Lägg till 18 VM-guld och 114 världscupsegrar så är det inget snack om att norskan Marit Björgen är en av längdskidåkningens största någonsin. 

Efter OS 2018 avslutade Björgen sin elitsatsning, men den här vintern har norskan dock närmat sig skidvärlden igen. Marit Björgen har inlett en comeback på långloppsnivå med sikte på Vasaloppet i mars. Dessutom syns hon mer och mer i tv-rutan. 

Björgen är expert i TV2:s sändningar i Norge och kommer vara på plats för kanalen under VM i Oberstdorf. Hon är samtidigt aktuell i Sverige med programmet ”Sverige mot Norge” som har premiär i TV4 på tisdag.

– Det var väldigt kul att komma tillbaka till en idrottsmiljö och träffa gamla konkurrenter. Tävlingarna var väldigt hårda, det fanns rejält med med vinnarinsikt i båda lagen, säger Björgen.

Hon är en del av det norska laget som gör upp med Teodor Peterson, makarna Emil och Anna Jönsson Haag och Frida Karlsson.

– Jag hade aldrig träffat Frida tidigare, bara sett henne genom tv-rutan. Hon är en härlig tjej som är tuff och orädd. Frida delade med sig mycket av sina erfarenheter och hur hon tränar. Det var kul att få komma in lite på insidan av henne, säger Marit Björgen.

Ser du några likheter mellan dig och Frida?

– Ja, absolut. Frida har mycket vilja och en hel del mod, precis som Therese Johaug. Ingen av dem ger sig och jag är likadan själv.

Marit Björgen jublar efter OS-guldet 2014.
Foto: IMAGO SPORTFOTODIENST / IMAGO/KOSECKI IMAGO SPORTFOTODIENST

Björgen: ”Kryper i huvudet på Johaug”

Therese Johaug, ja. Det är svårt att intervjua Marit Björgen utan att komma in på den norska superstjärnan. Björgen och Johaug har bland annat tagit OS-guld tillsammans i stafett och är nära vänner sedan tiden i landslaget.

– Jag tror att det nog kryper i huvudet på Therese under Tour de ski, säger Marit Björgen och fortsätter:

– Hon undrar nog hur det hade varit att tävla mot till exempel Frida Karlsson och Ebba Andersson nu. Det är två stora konkurrenter som hon fruktar i VM. Men Therese gör det bästa av situationen och tränar på hemmaplan.

När Marit Björgen la av tog Therese Johaug ohotat över tronen som världens skiddrottning. Förra säsongen förlorade hon endast ett fåtal distanslopp i världscupen - bland annat mot Frida Karlsson i Holmenkollen.

Marit Björgen tror att Karlsson mycket väl kan ta över efter Johaug. Men det kommer ta tid.

– I framtiden kan Frida absolut ta Therese. Men i dagsläget är Therese för stabil. Hon är så genomtränad och har många år av träning i kroppen. Frida kan utmana Therese på vissa distanser, men det tar några år innan hon blir lika stabil som Therese.

Så det blir Johaug-dominans i några år till?

– Ja, jag tror det. Så länge hon håller sig frisk och skadefri. Såklart kommer hon bli utmanad då och då, men det något som Therese säkert gillar.

Marit Björgen och Charlotte Kalla.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Marit Björgen om Charlotte Kallas corona

En svensk åkare som också är i slutet av sin karriär är Charlotte Kalla. 33-åringen drabbades av coronaviruset under hösten och har ännu inte kört något världscuplopp.

– Det är en väldigt tråkig situation för Charlotte, säger Marit Björgen och fortsätter:

– Hon har slitit med motivationen tidigare år så det här var inte det bästa som kunde hända henne. Det är väldigt svårt att veta hur kroppen reagerar på coronaviruset i det långa loppet. Det är det ingen som vet.

Charlotte Kalla stod över Tour de ski för att fokusera på träning. Skidstjärnan gör comeback i Östersund under fredagen.

– Det här kanske pågår hela säsongen för Charlotte. Det är tråkigt för henne. Hon måste ta det steg för steg och lyssna på kroppen.

Har du varit i kontakt med Charlotte?

– Nej, men jag hoppas verkligen att allt går bra för henne.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.