Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Ont om tid – kan inte tas ut i en OS-trupp”

Foto: BILDBYRÅN NORWAY
Foto: MARIUS SIMENSEN / BILDBYRÅN NORWAY
Foto: SportExpressen

LILLEHAMMER. Charlotte Kalla har haft en tung inledning på säsongen.

Idag fortsatte problemen under stafetten i norska Lillehammer – något som väckt frågor om framtiden för den svenska storstjärnan.

– Jag får fundera på vad som händer framöver, säger Kalla.

– Charlotte är inte på topp nu - vare sig mentalt eller fysiskt, säger landslagschefen Anders Byström

Charlotte Kalla är van vid att vara med och fajtas om topplaceringarna i världscupen. Så har det dock inte blivit den här säsongen.

34-åringen följde upp 23:e och 18:e platsen från Ruka med att sluta på plats 39 på tio kilometer fristil i Lillehammer. Därmed var hon sämst av alla svenskor i resultatlistan.

I dagens stafett blev hon, för första gången i karriären, petad till det svenska andralaget – och gick i slutet av sin sträcka i mål med 52 sekunder tappade på täten.

– Det var inte jättekul. Det kändes bra fram till första backen men från varvningen var det kämpigt, som om återhämtningen inte var där den skulle, säger Charlotte Kalla.

Therese Johaug: ”Lider med Charlotte”

Hon medger att hon börjar känna sig less på att kroppen inte svarar som den brukar.

– Ja, men man lever ju på hoppet, att det ska kunna vända. Men det gjorde det inte.

Hur känner du för att tävla i OS med den här formen?

– Jag skulle ju inte vilja ha den här fysiska statusen. Men jag tänker att det här är botten, för det har känts bra för inte allt för länge sedan.

Tävlar du i Davos nästa helg?

– Vi får se vad som händer framåt. 

Landslagschefen: ”Ont om tid”

När SportExpressen efter söndagens stafetter träffar landslagschefen Anders Byström är han förbryllad över Charlotte Kallas status.

– Hon har ju gjort strålande bra resultat i en del tester de senaste månaderna, så det är skumt att det nu inte funkar riktigt, säger Anders Byström.

Kommer ni att ta ut Kalla till Davos nästa helg?

– Jag ska prata med hennes tränare nu och komma fram till vilken väg som är bäst för Charlotte. För det är uppenbart: Hon är inte på topp, vare sig mentalt eller fysiskt.

Som Kalla åker nu är hon inte aktuell för OS?

– Nej, hon måste upp och prestera på en högre nivå. Jag tror inte SOK (Sveriges olympiska kommitté) kan ta ut Charlotte i en OS-trupp på de resultat hon gjort så här långt. Det måste till något bättre.

Hur länge kan ni vänta med det beslutet?

– Vi har möjlighet att avvakta med de sista platserna efter Tour de ski. Så det är inte kört ännu - men det börjar bli ont om tid.

Hur många damer räknar du med att får åka till Peking?

– Åtta är väl rimligt. Men det kan bli någon färre om det är många som ska dubblera.

Therese Johaugs tröst till Kalla

En som gått många kamper mot Kalla och som lider med henne är den norska superstjärnan Therese Johaug.

– Jag lider verkligen med Charlotte. Jag vill ju se henne i OS, säger hon och fortsätter:

– Men jag förstår om hon inte vill åka till OS för att kämpa om en 20 plats efter allt hon vunnit. Så hade jag också känt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.