"Det här kan tolkas som ett erkännande"

Foto: RUUD, VIDAR / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Foto: VINCENT GUIGNET / EQ IMAGES BILDBYRÅN

Dopingavstängda Therese Johaug har hela tiden hävdat att hon agerat rätt och riktigt. 

Nu har skidstjärnan kovänt. 

Therese Johaug stod för en av norsk idrotts största skandaler genom tiderna när hon testade positivt i ett dopingprov i fjol. Johaugs prov visade spår av den anabola steroiden Clostebol. Själv har norskan hela tiden hävdat att hon fick i sig ämnet via en salva, Trofodermin, som hon applicerade på sina såriga läppar. Hon har i sin tur påstått att hon fick salvan från dåvarande landslagsläkaren Fredrik S. Bendiksen. 

– Hon visade den försiktighet som man rimligt kan förvänta sig av en toppidrottare. Hon undersökte personligen att krämen inte innehöll några förbjudna substanser, genom landslagsläkaren Bendiksen och hans kompetens. Hon hade ingen orsak att tvivla på det han sade. Jag tror att alla hade litat på läkaren. Han var ju experten, har Johaugs advokat Christian B. Hjort sagt till Svenska YLE. 


LÄS MER: Allt du behöver veta om Vinterstudion 2017/2018

Johaug avstängd för doping

Bendiksen valde sedermera att avgå från sin post inom det norska skidförbundet. Men i och med dokumentären «Sjokket», som sändes i norska TV2 i veckan, kom ett helt nytt budskap från Johaug – en tvärvändning. 

Så här säger Johaug i dokumentären, enligt Aftenposten. 

– Jag kände att jag tog ansvar genom att fråga landslagsläkaren, som jag lärt mig att jag ska göra. Speciellt när vi är i utlandet, då vi inte ska handla på egen hand. Men mänskliga misstag händer. I efterhand ser jag ju att det till syvende och sist är mitt personliga ansvar, säger Johaug. 


LÄS MER: Världscupen 2017/2018 – här är allt du behöver veta

"Kan tolkas som ett erkännande"

Leif Welhaven, krönikör i den norska tidningen VG, ser Johaugs ödmjukhet som en välkommen vändning.

– Vad jag vet är det här det enda jag har hört från henne som kan tolkas som ett erkännande. Tills nu har hon varit kroniskt förnekande och ansvarsflyende, säger Welhaven. 

– Om man kan tolka det här som ett erkännande, så var det på hög tid att den kom. Det här borde ha sagts mycket tidigare. 

https://www.facebook.com/ExpressenSkidsnack/posts/1920566454938183

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.