”Det har blivit en höna av en fjäder”

Halfvarsson: ”Skulle kunna skriva en bok om allt dumt jag har gjort”
Calle Halfvarsson.
Foto: FREDRIK VARFJELL / BILDBYRÅN NORWAY
Äppelbo AIK.
Foto: Äppelbo AIK/Facebook
Anders Byström.
Foto: Bildbyrån
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

Ska Calle Halfvarsson ladda upp för VM genom att spela fotboll i division 6?

Nyheten släpptes i helgen.

Men enligt längdlandslaget blir det ingen fotboll för Halfvarsson.

– Det har blivit en höna av en fjäder, säger landslagschefen Anders Byström.

Calle Halfvarsson, 31, är en av Sveriges absolut främsta längdåkare på herrsidan, med bland annat tre världscupsegrar och tre VM-medaljer på meritlistan. Nu är han mitt inne i förberedelserna inför en viktig säsong, med VM i Oberstdorf som den stora höjdpunkten.

Många blev därför förvånade när Äppelbo AIK gick ut med nyheten att Halfvarsson bestämt sig för att börja spela fotboll i division 6 – och att han skulle göra debut redan i helgen.

”Vi hälsar Calle Halfvarsson välkommen till Äppelbo AIK! Hans första match i gulsvart kommer bli hemma mot Gagnef nu på lördag klockan 15”, skrev de på sin Facebook-sida.

I en intervju med SVT förklarade Halfvarsson själv att han var inställd på spel, bara han lyckades bli kvitt en förkylning.

– Jag har åkt på en segdragen förkylning som hållit på en vecka, men det är på väg att avta. Så vi får se om jag är frisk på fredag så jag kan vara spelklar till på lördag, sa han.

Landslaget om värvningskuppen

Nyheten om hans nya fotbollskarriär spred sig snabbt i flera stora medier, både i Sverige och i Norge. Och till slut nådde informationen även fram till längdlandslaget.

– Ja, vi har snackat om det där i dag, säger landslagschefen Anders Byström när SportExpressen når honom under tisdagen.

– Det är inte helt korrekt det som har rapporterats. Det har blivit en höna av en fjäder, kan man säga.

Han ska inte spela fotboll i division 6 på lördag?

– Nej, det ska han inte.

Anders Byström berättar att Halfvarsson ska vara med längdlandslaget på ett läger i Torsby som startar på söndag, om han hinner bli frisk. Att spela fotboll i division 6 är inte aktuellt.

– Som jag har förstått det känner han en kille som spelar i laget och de har pratat om han skulle kunna vara med och spela. Men det kommer inte hända under den närmsta tiden, säger Byström.

– Att spela fotboll i division 6 är inte rätt väg att gå om man ska vara förberedd inför en VM-säsong.

Calle Halfvarssons agent Magnus Larsson:

– Han kommer inte att spela med Äppelbo AIK på lördag, för han är förkyld. Är man förkyld ska man inte spela fotboll. Sen får vi se om det kan bli något längre fram, men då handlar det snarare om att han hoppar in i två minuter som en kul grej. Han har fullt fokus på skidkarriären.

Ordföranden: ”Han är registrerad”

Äppelbo AIK:s ordförande Ola Gyllenvåg har i flera intervjuer fått berätta om lagets senaste nyförvärv. Det här är det största som hänt på länge. Men han blir ändå inte särskilt nedslagen när SportExpressen berättar för honom att Halfvarsson troligtvis aldrig kommer att komma till spel.

– Om längdlandslaget avråder honom och säger ifrån, då förstår jag om Calle struntar i fotbollen, säger Gyllenvåg.

– Naturligtvis har även jag funderat över vad längdlandslaget och även hans sponsorer ska säga om det här. Men samtidigt har jag tänkt: ”Nej, vi kan inte ha någon åsikt om det, vi väntar och ser hur det här blir”.

Han fortsätter:

– Calle Halfvarsson är i alla fall registrerad och tillgänglig för spel. Vi får se om han dyker upp någon gång i framtiden.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.