Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det här blir ett skräckscenario”

Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Världscuppremiären i finska Ruka kan förvandlas till en långvarig mardröm för de svenska landslagsåkare.

Om en av dem testar positivt för corona kan hela laget bli tvingat till karantän i Finland i tio dygn.…

– Det är ett skräckscenario, säger landslagschefen Anders Byström.

På onsdagen kom beskedet. Skidlandslagets stjärnåkare Charlotte Kalla, 33, har lämnat ett positivt covid-test.

Därmed är Kalla placerad i karantän hemma i Sundsvall i minst en vecka. Det krävs också två symptomfria dagar för att karantänen ska få brytas.

Därmed är det högst oklart om landslagets mest meriterade åkare får chansen att vara med i världscuppremiären i finska Ruka den sista helgen i november.

– Det beror helt på hur symptomen utvecklar sig, säger landslagsläkaren Per Andersson.

De finska hälsomyndigheterna har infört rigorösa bestämmelser för att hindra smittspridningen i Finland.

Det påverkar naturligtvis även världscuppremiären.

Läkaren: ”Då får du inte lämna Finland”

Innan åkarna ens få sätta sig på det chartrade planet till Finland krävs att de kan uppvisa ett färskt, negativt covid-test. 

Direkt efter de landat väntar så nästa test - och sex timmars väntan i karantän på testresultatet.

Och lämnar någon av de svenska åkarna ett positivt covid-test på plats i Ruka blir det rejäla följder.

Åkaren i fråga sätts då i karantän i Ruka. Men för att stoppa smittspridning kan samma beslut även gälla flera andra åkare svenska truppen.

– Det är den regionala smittskyddsläkaren i Ruka som i så fall fatta beslutet om hur många som ska sättas i karantän, säger svenske landslagsläkaren Per Andersson.

Hur länge ska man i så fall sitta i karantän?

– I tio dygn. Och du får inte lämna Finland under tiden.

Landslagschefen: ”Det kommer att inträffa”

Svenske landslagschefen Anders Byström är väl medveten om reglerna som kommer att gälla i Ruka. Och beskriver det som ett ”skräckscenario” om hela, eller delar av, truppen tvingas till 10 dygn i karantän på finsk mark.

– Vi skulle ju kunna hamna i en sån situation, och då missar de åkarna per automatik även nästa världscuptävlingar i Norge helgen efter.

Byström fortsätter:

– Det här är något vi pratat om hela hösten. Vad som händer om det kommer ett fall under tävlingshelgerna? För det kommer naturligtvis att inträffa, det vore konstigt annars.

Om Sverige får ett fall i Ruka är väl risken ganska stor att många drabbas - ni flyger ju till exempel till Finland tillsammans i ett eget plan?

– Ja, men vi ska försöka skapa ”bubblor” även inom truppen. Att vallare och ledare äter och bor för sig, och även dela upp åkare i mindre grupper.

– Vi ska ju i alla fall försöka att undvika att vi hamnar i en situation där a-l-l-a kan bli kvar i Finland. För det tror jag ingen är jättepigg på.

Rent krasst: Om något av de stora landslagen skulle tvingas till karantän - är det inte lika bra att pausa världscupen då?

– Ja, om inte alla de bästa kan vara med faller ju lite av tanken med att köra en världscup. Men....det är mycket som är oklart fortfarande.


LÄS MER. Efter beskedet om Kalla - samtliga åkare akuttestas 

LÄS MER. Världscupen i längdåkning - allt du behöver veta 


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.