Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det här är orättvist – killarna blir hyllade”

Östberg och Johaug i Kanada.Foto: GEPA PICTURES/ CH. KELEMEN / GEPA PICTURES BILDBYRÅN
Stina Nilsson vann loppet.Foto: VALERIE BLUM / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Therese Johaug.Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY

Therese Johaug och Ingvild Flugstad Östberg anklagades för ”matchfixning” efter världscupsavslutningen i Kanada.

Nu slår de ifrån sig.

– Jag förlorade inte den spurten med flit, säger Östberg till Dagbladet.

– Det är orättvist att vi får den här kritiken, säger Johaug.

En ny säsong ligger runt hörnet, men de norska stjärnorna Therese Johaug och Ingvild Flugstad Östberg har inte riktigt släppt snacket som blev efter världscupavslutningen i Kanada.

Ni kanske minns de märkliga scenerna? Den normalt så spurtstarka Östberg blev frånåkt av Johaug på upploppet. Och det gjorde att Johaug kunde säkra tredjeplatsen i den totala världscupen, som Östberg redan hade vunnit.

Efteråt kom det kritik från flera olika håll. Bland annat skrev sajten Langrenn.com att det hela var ”matchfixning”.

”Jag blir fascinerad”

Men Ingvild Flugstad Östberg står fast vid att hon gjorde allt för att vinna.

– Vi hade räknat lite (på världscuppoäng) dagen innan och tänkt på olika scenarion, och det är ju taktik. Något annat hade varit dumt när jag kämpar om ledartröjan och vi visste att Johaug hade möjligheten på tredjeplatsen sammanlagt. Men jag förlorade inte spurten med flit, säger Östberg till Dagbladet.

Hon tycker att kritiken är orättvis.

– Jag blir fascinerad av det här. Vi får skit för att vi har gjort något avtalat spel där, men en halvtimme efter oss kör killarna och blir hyllade för att de gör det och det och släpper fram den och den. Det förstår jag inte riktigt. Det är orättvist.

Johaug försvarar sig

Therese Johaug håller med:

– Det är en skillnad där. När killarna kör så kan en gå i front för att slita ut fältet, de kan släppa fram den bästa spurtaren i slutet eller bromsa fältet om någon ramlat så att den killen ska hinna ikapp igen. De har också haft episoder där de tagit många spurtpoäng för att säkerställa att andra nationer får minst möjliga poäng.

– Som Ingvild säger, i Kanada fick vi kritik för att det var taktik och att det inte var bra. Jag tycker det är orättvist, framför allt när det är okej att andra gör så.

Ingvild Flugstad Östberg vann den totala världscupen framför ryskan Natalja Neprjajeva. Therese Johaug var trea, Krista Pärmärkoski fyra och Stina Nilsson femma. Övriga svenskar på topp tio var Ebba Andersson (sjua), Maja Dahlqvist (nia) och Charlotte Kalla (tia).

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.