Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Det här är ingenting jag vill hålla hemligt”

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Filip Andersson var föråkare på världscupen i Falun i vintras.
Foto: JOHANNES SAARIO/SAARIO PHOTO
Han kommer nu ut som homosexuell – som den första svenska längdåkaren någonsin.
Foto: Fannie Söderlind
Filip Andersson tävlar för Garphyttans IF.
Foto: PRIVAT
Charlotte Kalla applåderar Filip Anderssons beslut.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

TORSBY. Aldrig tidigare har det funnits en öppet homosexuell längdskidåkare i Sverige.

Nu har Filip Andersson, 18, valt att komma ut.

– Det här är ingenting jag vill hålla hemligt, för kärlek är någonting att vara stolt över, säger Andersson.

Hans beslut hyllas av åkarna i A-landslaget.

Charlotte Kalla sitter i solskenet utanför landslagets hotell i Torsby när SportExpressen berättar för henne om Filip Andersson från Garphyttans IF som alltså är Sveriges första öppet homosexuella längdskidåkare. Hon får ett stort leende på läpparna.

– Jag visste inte om det här, men det är verkligen positivt, säger Kalla.

– Det är någonting viktigt som jag tror vi behöver prata mer om inom längdskidåkningen.

Landslagskompisen Frida Karlsson håller med:

– Ja, förhoppningsvis kan han bli en förebild för andra. Det här kan öppna för fler homosexuella att våga ta steget att berätta.

Det var den 30 juni som Filip Andersson publicerade sitt inlägg på Instagram. Han hade skrivit texten flera veckor tidigare och även förberett vilka bilder han skulle använda. Till slut kände han sig redo att dela med sig av nyheten.

”Störst av allt är kärleken. I dag väljer jag att berätta att jag kan älska killar, en insikt jag fått senaste tiden. Aldrig förut känt mig så levande och sann som jag gör nu. Skål för livet!”, skrev Andersson i sitt inlägg.

”Folk behöver höra det här”

När SportExpressen når Filip Andersson på telefon har lite drygt en månad passerat och han har även hunnit med att göra en intervju med Dalarnas Tidningar.

Han förklarar att det har varit en omtumlande tid.

– Det har varit häftigt, man känner sig så fri, säger Andersson som är 18 år gammal och går sista året på skidgymnasiet i Falun.

– Det var först i vintras som jag själv insåg att jag är homosexuell. Det var en chock. Den första processen var att acceptera det själv, vem jag faktiskt är. Sen insåg jag ganska snabbt att det här inte är någonting jag vill hålla hemligt, för kärlek är någonting att vara stolt över. Jag berättade om det för nära vänner och familj och efter det valde jag också att gå ut med det i sociala medier.

Å ena sidan var det en självklarhet att berätta om det. Å andra sidan kändes det lite märkligt.

– Jag vill egentligen inte behöva komma ut. 2020 ska det här inte behöva vara en ”big deal”. Men… det finns HBTQ-personer och andra människor i alla tider som har krattat manegen för oss i den här generationen och det känns viktigt för mig att föra det vidare. Det är fortfarande en kamp som lever och brinner. Jag tror att folk behöver höra det här. Det behöver bli normaliserat.

KOMMER UT. Filip Andersson, 18, från Garphyttans IF är den första längdskidåkaren från Sverige som är öppet homosexuell. ”Det behöver bli normaliserat”, säger han.
Foto: PRIVAT

Tog paus från allt tävlande

Vad säger du om att du är den första elitsatsande längdskidåkaren i Sverige som är öppet homosexuell?

– Det säger väldigt mycket att jag är den enda. Det är ganska bisarrt egentligen, för så kan det ju inte vara. Det måste finnas någon sorts tystnadskultur som gör att man inte vågar komma ut.

– Det känns som att samhället kommit längre än idrotten här, när det gäller mansideal och sånt. Det är lite trångsynt på vissa sätt.

Vad behöver göras för att situationen ska bli bättre?

– Jag tror att man generellt behöver titta mer på hur välmående och prestation hänger ihop. Vi glömmer ofta bort att idrottare har ett känsloliv, ett privatliv, ett kärleksliv och att det så klart påverkar prestationerna ute i spåret. Nu finns det någon sorts ideal som säger att idrottare ska vara tuffa och inte visa känslor… och det tror jag inte är bra.

Han tar sin egen karriär som exempel. Efter att ha återhämtat sig efter överträning började han i vintras få problem med motivationen – och till slut tog han en timeout från allt tävlande.

Filip Andersson tror att motivationsbristen hängde ihop med funderingarna kring hans identitet.

– Det var nog absolut en del i det. Nu har jag hittat mig själv och jag tror att det kommer ge mig ny energi och hjälpa mig som skidåkare, säger Andersson som siktar på att börja tävla igen när den nya säsongen startar i november.

Vilka reaktioner har fått från omgivningen efter att du berättat att du är homosexuell?

– Det har varit en kärleksbomb i sociala medier. Och många har sagt saker i stil med: ”Det där anade vi! Och det är väl inga konstigheter, vi gillade dig innan och varför skulle vi ändra oss?”

– Jag har faktiskt inte fått någon otrevlig kommentar än, tack och lov, och det kan vara värt att nämna här. Man tror alltid det värsta, men jag har bara fått kärlek.


LÄS MER: Linn Svahn blåst på pokalen: ”Kanske mutat förbundet?”

LÄS MER: Möte i landslaget efter åkarnas missnöje: ”Tog hela snacket” 

LÄS MER: Här dyker Stina Nilsson upp – vid längdåkarnas läger

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.