Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det här är det värsta Fis gjort mot sporten”

Alexander Bolsjunov rasade från första till sjunde plats i jaktstarten efter en vallamiss. Efter loppet slet han av sig västen.
Foto: ARVID MÃŒLLER / IMAGO/ARVID MÜLLER IMAGO SPORTFOTODIENST

TRONDHEIM. Alexander Bolsjunovs utbrott och den norska dominansen på herrsidan blev slutpunkten för Ski Tour 2020. 

En tour som mött svidande kritik från flera åkare. 

– Det här är något av det värsta Fis har gjort mot sporten, säger Federico Pellegrino till VG

På damsidan kom avgörandet tidigt. Men på herrsidan levde spänningen in i det sista. Ryssen Alexander Bolsjunov startade den avslutande tremilen med 34 sekunders försprång ner till Pål Golberg och ytterligare 1 minut och 35 sekunder till Finn Hågen Krogh och ett gäng andra norska åkare. 

Det blev dock en tung avslutning för Bolsjunov. Ryssland hade vallat bort sig fullständigt och han föll som en sten. Pål Golberg tog sig enkelt förbi och vann stort. Tvåa och trea blev Simen Hegstad Krüger och Hans Christer Holund. 

Hårda kritiken mot Ski Tour 2020

Golbergs seger var det som avslutade premiären för Ski Tour 2020, en tour som fått ta emot en hel del kritik under de nio dagar den pågått. 

Flera vallare gick ut i strejk på grund av undermåliga arbetsförhållanden i Åre. I samma stad så inkvarterades Finlands åkare på en militäranläggning. 

”Det här måste vara ett skämt, @fiscrosscountry?”, skrev Niskanen på Instagram då innan Fis fixade ett nytt hotell till dem. 

Även banan i Åre fick utstå hård kritik:  

– Det är det dummaste jag sett, sa Finn Hågen Krogh.

Därefter kritiserade Heidi Weng upplägget för långloppet. Dels för att det följde direkt på backsprinten och dels för att det fanns för få dryckeskontroller på banan.   

– Det är nästan som att Fis vill att vi ska knäcka oss själva. 

Italienska stjärnan: ”Folk förstår inte vad de ser”

Federico Pellegrino summerade sina tankar om touren kort efter målgång i lördagens sprint. 

– Det här är något av det värsta Fis har gjort mot sporten, säger han till VG

Pellegrino menar att den internationella längdpubliken inte förstår vad de ser längre. 

– Tidigare hade vi VM, OS och världscupen. Nu har vi VM, Tour de Ski, Ski Tour 2020, en minitour i Ruka och en sprinttour. I Norge finns det en publik som förstår längdskidåkning, men utanför Norge blir uppmärksamheten mindre och mindre. Så när man kommer med något annorlunda som det här, hur ska folk förstå vad de tittar på? Det är min åsikt, säger han. 

– Det är han åsikt och jag respekterar den, säger Fis tävlingschef Pierre Mignerey till Nordic Magazine. 

– Men jag frågar dig detta: en mästerskapsfri säsong, vad ska vi då ha efter Tour de Ski som en höjdpunkt på säsongen? 

Flugstad Östberg: ”Är ju första gången den körs”

Ski Tour 2020 har fått kritik samtidigt som man haft otur med vädret. Tourens trea Ingvild Flugstad Östberg tycker ändå att det varit bra.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.