”Det hade varit som att tro på jultomten”

Foto: SVT
Foto: SVT

Sverige valde i veckan att hoppa av världscupen i längdskidor, det efter att Norge tidigare valt att ställa in sin medverkan. 

Nu riktas kritik mot det tävlingsupplägg Fis tagit fram där de avhoppande nationerna haft möjlighet att komma till tals. 

– Hade man trott det hade det varit som att tro på jultomten, säger Mathias Fredriksson i SVT. 

I tisdags kom beskedet att Norge hoppar av världscupen i längskidor. Därefter dröjde det knappt ett dygn innan Sverige meddelade att sitt avhopp – och därefter valde även Finland att gå samma väg. I veckan har det riktats kritik mot tävlingsupplägget, och internationella skidskytteförbundet IBU:s upplägg har lyfts fram som ett framgångsrikt exempel. Det då de valde att korrigera tävlingsprogrammet och därmed kunnat minimera resandet, vilket Fis (internationella skidförbundet) inte har gjort. 

– Jag tycker att man hade kunnat anpassa programmet. Att det skulle komma en andra smittvåg och att man inte skulle ha ett färdigt vaccin innan jul var väl ganska självklart. Hade man trott det hade det varit som att tro på jultomten. I tidigt skede skulle man gjort som andra sporter gjort och anpassat programmet och flyttat om tävlingar, säger Mathias Fredriksson i SVT. 

”Konstig att de inte har gjort det” 

Skidskytteexperten Helena Ekholm är även hon inne på samma resonemang. 

– Det konstiga är att FIS inte har agerat innan säsongen. Skidskyttet har minimerat antalet platser, resandet har minskat, de har tagit bort tävlingar och tryckt ihop två veckor på samma plats. Så det är konstigt att FIS inte har gjort det tycker jag, säger Helena Ekholm i SVT. 

Pernilla Wiberg som sitter i samma tv-soffa – håller med sina kolleger. Men menar också att de avhoppande nationerna varit delaktiga i besluten om tävlingsupplägget. 

– Jag förstår den kritiken men då måste man gå in på vem är Fis? Fis är alla nationella förbund. Vi har pratat om de här 133 stycken, alla har egentligen varit med och tagit det här beslutet. Det är det Mattias är inne på, de skulle ha varit med på det här besluten. Och säga ”vi kör tre helger i Finland, och sen i Sverige och kanske Schweiz”. Det hade varit bättre. Men Fis är upplagt på ett helt annat sätt än vad IBU är, avslutar Pernilla Wiberg. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.