Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det hade kunnat bli riktigt blodigt”

Under en period tränade Linn Svahn så mycket att hennes karriär var i fara, säger hon i "Skavlan" i SVT. Se ett utdrag ur programmet.
Foto: SVT
Foto: SVT

Linn Svahns succé i världscupen den föregående säsongen saknar motstycke. 

Men 20-åringens väg till framgångarna har inte alltid varit helt lätt. 

– Jag hade väldigt många runtomkring mig som försökte få mig att inse att det här är inte bra vad du håller på med, säger Svahn i SVT:s ”Skavlan”

Linn Svahn är skidsäsongens stora utropstecken. Den 20-åriga svenskan tog hem sprintcupen på damsidan efter tre segrar och en tredjeplats. Svahn, som dessutom var med och körde hem två segrar i sprintstafett, tillhörde landslagets utvecklingsgrupp när säsongen startade och fick dessutom inte chansen i världscupen förrän i Davos.  

Flera experter menar att genombrottet är unikt i skidhistorien, och under fredagen gästade Svahn SVT:s ”Skavlan” för att prata om sitt succégenombrott. 

Svahn berättar att hon bokstavligt talat sätter guldkant på tillvaron, för att inspirera sig själv i jakten på framgångar.

– Jag tänker att det är viktigt att ge sig själv lite extra boost, jag tejpar mina stavar med guldtejp, och kan sätta lite på skidor och vattenflaskan. Det är bra för folk vet vems det är, men det är också lite triggande, säger Svahn i ”Skavlan”. 

Linn Svahn om tuffa perioden

20-åringen berättar även om den tuffa period hon gick igenom för några år sedan. I samband med att Svahn började på skidgymnasiet började hon träna för mycket. 

– Nu ska jag inte träna lite utan rejält. Jag gick över inte bara en eller två gränser utan var ganska långt över gränsen för vad jag klarade av, säger Svahn. 

Det hela slutade med att den svenska sprintstjärnan fick träningsförbud i perioder. 

– Jag hade väldigt många runtomkring mig som försökte få mig att inse att det här är inte bra vad du håller på med. Jag fick inte träna, men då fick jag hoppa ut genom fönstret för att få göra det. Det var en ganska tuff period. 

– Men när jag väl förstod att jag behövde förändra mitt tankesätt, det handlar inte alltid om att träna mest utan bäst. Det har tagit mig dit jag är i dag. 

Skavlans skratt efter svaret om skidskytte

I programmet fick även Linn Svahn en fråga om nyheten att sprintkollegan Stina Nilsson byter sport till skidskytte. Svahn menar att hon inte hade en aning om att Nilsson var på väg bort från längdskidåkningen, och att hon själv ”är en bit från att byta till skidskytte”. 

– Jag läste en kommentar. Jag hade blivit ganska arg och de hade fått det på film. Det var en som skrivit att det var tur att Linn Svahn inte håller på med skidskytte, för det hade kunnat bli riktigt blodigt, säger Svahn i ”Skavlan”.

Svaret får programledaren Fredrik Skavlan att vika sig av skratt, och även de andra gästerna, Jenny och Niklas Strömstedt och Agnes Wold, är tydligt roade. 

Händelsen när Linn Svahn syftar på är troligtvis när hon under vinterns Ski Tour missade sprintfinalen i Trondheim och slog sönder sin stav mot en motionscykel

Skavlan sänds i SVT1 på fredagar 21.00 och på SVT Play.

 

Skavlan i karantän. Därför tvingades man spela in programmet samma dag som det skulle sändas.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.