Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Det finns en massa experter i sofforna...”

Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN
Foto: PER DANIELSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

VAL MÜSTAIR. Frida Karlsson fick kritik i SVT efter sin tredjeplats i jaktstarten.

Nu svarar hon tillbaka.

– Det finns massa experter i tv-sofforna, men jag känner väl min kropp bäst och vet vad mina styrkor är, säger Karlsson.

Hon avslöjar samtidigt att amerikanskorna Jessica Diggins och Rosie Brennan inte höll vad de lovat henne inför loppet.

Frida Karlsson, 21, slutade trea i jaktstarten i Val Müstair och ligger fortfarande med i tätstriden i Tour de ski, med fem etapper kvar att köra.

Men efter loppet höjdes röster i sociala medier om Karlsson verkligen hade valt rätt taktik.

Varför gjorde hon så mycket av dragjobbet? Varför släppte hon inte upp Jessica Diggins och Rosie Brennan? Gav hon bort segern och andraplatsen?

Karlssons taktik diskuterades också i SVT.

– Jag tycker att Frida har dragit väldigt mycket. Det är starka löpare som hon har med sig som är svåra att mala ner. Antingen måste hon känna sig stark, annars tycker jag hon skulle backa och låta de andra dra lite, sa expertkommentatorn Anders Blomquist under loppet.

– Jag förstår att hon ville grilla sitt motstånd, men jag tycker att hon kunnat släppa fram amerikanskorna. Hon hade kunnat spara lite energi om hon varit kylig, sa studioexperten Johanna Ojala efteråt.

”Jag tycker att jag gör rätt”

När SportExpressen tar upp kritiken med Frida Karlsson efteråt är hon en smula uppgiven.

– Vad jag än gör så gör jag fel, säger Karlsson med ett leende.

– Jag är inte alls missnöjd med min taktik i dag. Jag tror inte att vi hade fått samma försprång mot resten av fältet om jag släppt fram de andra och låtit de dra. Jag tycker att jag gör rätt i dag.

Hon fortsätter:

– Framför allt tror jag att det här var det bästa för totalen, att vi skapade en lucka bak till de andra.

Är det tröttsamt att höra andra diskutera dina taktiska val på det här sättet?

– Det finns massa experter i tv-sofforna, men jag känner väl min kropp bäst och vet vad mina styrkor är så…jag tror den jag ska pratat taktik med är mig själv och min tränare.

Hade en deal med USA

Efteråt avslöjar Frida Karlsson också att Diggins och Brennan inte riktigt höll vad de hade lovat henne inför loppet.

– Vi pratade faktiskt lite innan start, jag och amerikanskorna, och sa att vi skulle samarbeta. Det handlar ändå om en tävling mot alla andra också, säger Karlsson.

– Men jag vet inte om de var lite för trötta på toppen, för att komma fram? Tanken var att de skulle hjälpa mig utför, men det blev inte så mycket av det. Samtidigt kan jag inte stanna på toppen och vänta, för då slänger jag bort sekunder till de andra som jagar bakom.

– Jag hade gärna önskat att de kom fram och drog. Men jag kan inte klandra dem, det är upp till var och en.

Jessica Diggins förklarar sig efteråt:

– Jag försökte ligga i täten, men det gick inte tillräckligt fort. Sen drev Frida upp tempot och jag försökte bara hänga med. Vanligtvis hjälper jag till och drar i täten, men i dag hade jag inte riktigt kraften för det. Det var först i slutet som jag lyckades hålla ett högre tempo än Frida.

Tour de ski fortsätter på tisdag med 10 kilometer fristil i Toblach, Italien.

Frida Karlsson ligger trea i sammandraget, fem sekunder efter tvåan Rosie Brennan och tio sekunder efter ledande Jessica Diggins.


LÄS MER: Tour de ski 2021 – din guide till skidfesten i SVT

LÄS MER: Världscupen i längdskidor – allt du behöver veta

LÄS MER: Calle Halfvarsson visar upp nya kärleken

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.