Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Det är skrämmande och sorgligt att se”

Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

Klimatförändringarna hotar vintersporten i Europa på sikt.

Den amerikanska stjärnan Jessie Diggins känner en oro.

– Det är skrämmande, säger hon till SVT

Enligt siffror SVT tagit fram i samarbete med SMHI går vintersporter i Europa en svår framtid till mötes. Om klimatförändringarna fortsätter i samma takt som i dag kan vintersäsongen bli en månad kortare än i dag redan innan sekelskiftet om knappt 80 år på nio av tio klassiska vintersportorter i Europa. 

Den amerikanska skidstjärnan Jessie Diggins har vunnit ett OS-guld, fyra medaljer på VM och den totala världscupen en gång. 

Vid sidan av spåren är Diggins engagerad i arbetet mot klimatförändringar. Diggins, som bland annat är engagerad i Protect Our Winters, förvånas inte av siffrorna SVT presenterar. 

– Jag tycker det är väldigt tragiskt. Vi måste skapa förändring. Vi måste bättra oss. Det är inte så förvånande som det borde vara, men det är exakt så skrämmande, säger Jessie Diggins. 

Diggins oro för klimatet

Amerikanskan säger att hon vill använda sin röst och plattform som elitidrottare i sociala medier för att få sina medmänniskor att engagera sig i arbetet mot klimatförändringarna.  

30-åriga Diggins gjorde debut i världscupen för elva år sedan. 

Under sin långa karriär på elitnivå säger sig amerikanskan ha sett hur klimatförändringarna påverkat hennes förutsättningar att idrotta.

Hon lyfter fram ett träningsläger i Rovaniemi som exempel. 

– Man är vid polcirkeln och det finns blommor bredvid spåret. Det är vackert, men inte den tiden på året. Det var sorgligt att se, säger Jessie Diggins till SVT

Frida Karlsson förkrossad: ”Det är bara att åka hem”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.