Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det är skandal – de skickas in i döden”

Thomas WassbergFoto: KARIN TÖRNBLOM/TT / KARIN TÖRNBLOM TT NYHETSBYRÅN
Thomas Wassberg ute i skidspåretFoto: Anna Friberg
Foto: OLLE SPORRONG

Thomas Wassberg och hans fru tog emot två ensamkommande pojkar från Afghanistan. 

Nu säger sig den svenske skidlegendaren ha fått en helt annan insikt i flyktingbarnens situation. 

– De skickas i princip in i döden, säger Wassberg till Aftonbladet

Det var 2013 sedan som livet förändrades för den svenske skidlegendaren Thomas Wassberg och hans fru Ulrike Wieser, när ett afghanskt flyktingbarn flyttade in i deras hem. 2015 tog de emot ytterligare en pojke. 

Wassberg berättade förra året för SportExpressen att det var frun Ulrike som genom sitt arbete på skolan kom i kontakt med många barn och ungdomar som har det tufft. 

– Hon kände att vi borde hjälpa till och jag tycker det känns bra att vi gör det. 

I dag bor en av de afghanska flyktingpojkarna kvar hos Wassberg och Wieser. Den fyrfaldige OS-guldmedaljören berättar nu för Aftonbladet om insikterna som engagemanget för flyktingbarnen har gett honom. 

– Jag har fått kännedom om en annan kultur och hur det egentligen är. Jag hade inte intresserat mig för hur det är i Afghanistan om de inte kommit och berättat. Vi i väst skyller på Putin, att Ryssland gör mycket fel, men det är USA som förstör allting. Putin har en bättre världssyn än de som har varit presidenter i USA, säger Wassberg till tidningen. 

Wassberg: ”Det är skandal”

Även Wassbergs syn på svensk flyktingpolitik har förändrats. 

– Just hur afghanpojkar behandlas är bedrövligt. Ja, det är sjukt. De skickas i princip in i döden samtidigt som det fjäskas för brottslingar som inte kan utvisas. Det är skandal, säger 63-åringen till Aftonbladet.  

Wassberg menar att han tidigare har övervägt att engagera sig politiskt, men att vad han upplever som en invecklad byråkrati fått honom på andra tankar. 

– Jag orkar inte. Det är så jävla mycket text och sådant att sätta sig in i. Jag vet inte vad politikerna håller på med. Det du kan skriva på ett A4 skriver de på tio. Jag är så jävla less på att läsa allt. Det är ingen idé att hålla på och läsa en massa ordförvrängningar

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.