Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Karlsson: ”Måste vara mer vaksam”

Frida Karlsson knäckte Therese Johaug på Kollens tremil i mars och tog därmed sin första världscupseger.
Frida Karlsson.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Frida Karlsson.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Frida Karlsson under träningslägret i Torsbys skidtunnel.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL

TORSBY. Förra säsongen blev inte som planerat. 

Efter en hälsokontroll tvingades Frida Karlsson ta uppehåll från all träning och tävling. 

Nu gör den 21-åriga skidstjärnan sig redo för en ny säsong – men är vaksam.

– Det är lätt att gå lite över gränsen, det vet jag nu, säger Karlsson. 

Säsongen avslutades på allra bästa sätt. När Therese Johaug såg ut att ta hem tremilen i Holmenkollen stod Frida Karlsson för en makalös upphämtning. 

Svenskan tog in över en minut Johaug och på upploppet knäckte Frida Karlsson den norska storstjärnan och tog därmed sin första världscupseger i karriären. 

Segern i Holmenkollen var Frida Karlssons absoluta höjdpunkt under säsongen, resten var betydligt tyngre. 

Efter att ha imponerat i Bruksvallarna så blev världscuppremiären ett bottennapp och redan i början av december tvingades Karlsson efter en hälsokontroll att ta uppehåll från både träning och tävling.

– Det var en enorm lärdom för mig. Jag fick mycket kunskap av det som hände då. Jag fick verkligen en grundlektion i balansen i som är ett måste om man ska kunna prestera på den här nivån, säger Frida Karlsson och fortsätter. 

– Jag hade inte den kunskapen förra säsongen. Vad som krävdes i återhämtning och näring i kombination med träning. Allt ska ju hänga ihop. Men det fungerade inte då. 

Nu menar hon att det är annorlunda. 

– Jag har fått stöttepelare, så det känns väldigt tryggt och stabilt att jobba vidare. Det är nytt för mig att jag har fler personer runt mig, och det är jag väldigt tacksam för. Det är det medicinska teamet i landslaget, min personliga tränare, och att jag själv vet vad som krävs.

– Ta det med näring tillexempel. Jag har fått mycket bättre koll på hur mycket jag måste få i mig.

”Det tog mycket energi”

Det var inte bara träningen och tävlingsbiten som blev påfrestande för Frida Karlsson när hon tog klivet in i världscupen.

– Allt var ju nytt för mig, det räcker att bara titta tillbaka två år i tiden. Då var det inte alls så stor uppmärksamhet och så mycket runtomkring. Min totalbelastning har varit från att vara här, till att vara här nu. 

Frida Karlsson måttar med handen från lågt till högt. 

– Det var något som tog väldigt mycket energi. Nu har jag större respekt för det. Jag har plockat bort vissa bitar. Jag har mer erfarenhet nu och vet vad jag ska säga ja och nej till. Samtidigt som jag får bättre stöttning med det också, mer än vad jag hade förra säsongen. Det känns som vi har tagit ett steg i rätt riktning. 

Är du orolig för att du ska få problem igen?

– Nej, det är jag inte. Men det är en utmaning för alla idrottare att hålla balansen, alla är så pass drivna. Det är väldigt lätt att gå lite över gränsen. Så det är absolut något man måste vara vaksam med. 

– Men jag känner mig mycket tryggare nu än vad jag gjorde förra året. 

”Möter inte så mycket folk”

Den gångna veckan har Frida Karlsson och de andra åkarna i längdlandslaget befunnit sig på träningsläger i värmländska Torsby. 

Det strålar om 20-åringen när hon kommer ut från skidtunneln till sensommarvärmen. 

– Det är otroligt kul att vara här och träffa de andra, det är ett taggat gäng. Alla har gnetat på bra hemma under coronapandemin. Att köra på ensam kan vara lärorikt och bra ett tag. Men man längtar efter att få den här biten, det är så mycket lättsammare att träna med andra. 

Fram till lägret i Torsby har Frida Karlsson mest tränat på egen hand och tillsammans med pojkvännen William Poromaa.

Själva träningen har, trots coronapandemin, i stort sett ut som vanligt. 

– Man möter inte så mycket folk när man springer ute i skogarna, så det har inte varit speciellt svårt med avstånd och sådant. Jag har kört på som vanligt. 

Att det mesta är ovisst inom idrottsvärlden och vilka tävlingar och mästerskap som verkligen kommer att bli av är inget Frida Karlsson funderar på speciellt mycket. 

– Det är ändå inget jag kan påverka. Men jag håller så klart alla tummar och tår för att det ska bli ett mästerskapsår och att man kan åka ut i världen och tävla. 

– I min plan tänker jag att världscupen drar i gång i slutet av november, det är det vi utgår i från. Och att VM i Oberstdorf i februari är det stora målet. 

– Det är där mitt fokus ligger. 

Expressen träffade Ebba Andersson och Charlotte Kalla i Torsby. Hör dem berätta om sina tankar inför den kommande säsongen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.