Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Skidtalangen Ida, 17: ”Ville knappt leva”

Vikthetsen inom längdskidåkningen har blivit värre än någonsin.
Nu kommer motrörelsen - svenska talangen Ida Andersson, 17, har valt att tala ut om sin anorexi. Foto: Tom-William Lindström/We & Sports.
”När jag mådde som sämst mådde jag inte alls bra. Det var ett mörker”, säger 17-åringen. Foto: Tom-William Lindström/We & Sports.
Therese Johaug har ändrat sitt beteende i sociala medier. Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Vikthetsen inom längdskidåkningen har blivit värre än någonsin.

Nu kommer motrörelsen.

✓ Therese Johaug har ändrat sitt beteende i sociala medier.

✓ Svenska talangen Ida Andersson, 17, har valt att tala ut om sin anorexi.

✓ Och ett viktigt arbete har inletts på landets olika skidutbildningar.

– Vi ser väldigt allvarligt på den här situationen, säger Sveriges längdchef Johan Sares.

Larmet från den norska professorn Jorunn Sundgot-Borgen kom i början av april, när SVT gjorde en granskning av vikthetsen inom längdskidåkningen.

Enligt Sundgot-Borgen är situationen värre än någonsin.

Unga talanger, främst i 15-17-årsåldern, försöker aktivt att gå ner i vikt för att prestera bättre i spåret. Och det slutar ofta med både fysiska och mentala problem.

– Många tror att det här med kroppsvikt är en så viktig del. Om de inte lyckas en säsong så drar en del slutsatsen ”om jag bara går ner i vikt så går det bättre”. Men det går ofta fel, säger Jorunn Sundgot-Borgen i SVT:s granskning.

Vikthetsen värre än någonsin i längdskidåkningen

Varför det blivit så stort fokus på vikt? Hon tror att en förklaring är att flera av åkarna i världstoppen just nu är ”naturligt tunna” och det skapar en bild av att man måste vara väldigt lätt för att prestera bra.

Sociala medier har också bidragit till ett ökat fokus på kroppens utseende. Det norska skidförbundet har därför uppmanat sina åkare att tänka på vilka signaler de sänder genom sina uppdateringar på Instagram och andra plattformar.

En av dem som ändrat sitt beteende är Therese Johaug.

Therese Johaug. Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

– Det är väldigt positivt. Vi har flera åkare som gör mer medvetna val nu och tänker på att det faktiskt är många ungdomar som ser upp till dem och vill vara som dem, säger utvecklingschefen Brit Baldishol.

Problemet med vikthets finns även i toppen. 2015 stoppades Sofia Henriksson från start på U23-VM eftersom det svenska skidförbundet ansåg att hon blivit för tunn. Senare valde Henriksson att berätta öppet om att hon drabbats av en lättare ätstörning, som hon i dag har återhämtat sig ifrån.

Sofia Henriksson. Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Sveriges längdchef Johan Sares berättar att fallet med Sofia Henriksson fick förbundet att tänka om.

– När det hände tog vi fram en tydlig handlingsplan för hur vi ska arbeta med den här frågan och hur vi ska agera om vi får signaler på att någonting är fel, säger Sares.

– Det här är en väldigt viktig fråga för oss.

 

LÄS MER: Hon väljer att hoppa av svenska landslaget 

 

Ida Andersson drabbades av anorexi

Enligt landslagsläkaren Magnus Oscarsson har de nu väldigt bra kontroll på åkarna i Sveriges landslag och de kan agera tidigt om någon får problem. Bra resurser finns också på plats – förutom läkare har de både dietister och psykologer att tillgå.

Han är mer orolig för åkarna som kämpar för att ta sig till landslagsnivå.

– Problemet är att det är svårt att hitta kompetens för dem som inte är anslutna till våra lag. Jag tror det är väldigt viktigt att jobba förebyggande för att ungdomar inte ska falla in i det här beteendet, säger Oscarsson.

Ida Andersson.

En som redan drabbats är den 17-åriga skidtalangen Ida Andersson.

I SVT:s granskning valde hon att tala ut om det sex år långa helvete som hon precis gått igenom. Försöken att gå ner i vikt för att prestera bättre i spåret slutade med anorexi.

– När jag mådde som sämst mådde jag inte alls bra. Det var ett mörker och jag tappade allt självförtroende. Jag ville knappt leva när jag var på botten, förklarade Ida Andersson som i dag är frisk och går på Östersunds skidgymnasium.

Ida Andersson fick hjälp av sin pappa

När SportExpressen når henne berättar hon att det var en aning nervöst att berätta om sina problem i SVT, men reaktionerna efteråt har varit väldigt positiva.

– Folk tycker att det är coolt att jag vågar berätta om det jag varit med om, säger Ida Andersson.

Vad vad nyckeln för att du skulle kunna ta dig ur problemen?

– Det var nog framför allt min vilja att komma tillbaka till idrotten. Det var något som verkligen motiverade mig.

Och hur har det känts att kunna göra comeback?

– Det har varit jättehäftigt att kunna börja tävla igen, jag känner mig lycklig nu. Man blir verkligen starkare när man gått igenom något så tufft.

Det var dock inte helt enkelt att få hjälp. Hennes pappa Ante Andersson berättar att det tog tre år innan de hittade en klinik i Stockholm som kunde ta emot henne.

– Då flyttade jag och Ida från Östersund till Stockholm och var där i ungefär ett år. Jag slutade jobba och satsade enbart på att få henne frisk.

– Och där någonstans föddes idén om att skapa någonting för att hjälpa andra.

”Det är jättefarligt hur man pratar om det här”

Ante Andersson har nu startat företaget ”We & Sports” som jobbar för att motverka och förebygga psykisk ohälsa bland idrottande ungdomar.

De har redan varit på Östersunds skiduniversitet och ytterligare fyra skidgymnasier i Jämtland. Under maj kommer de göra en roadtrip och besöka andra distrikt, för att prata med unga skidåkare om vikthetsen och andra mentala utmaningar.

 

LÄS MER: Sjukdomen förstörde Charlotte Kallas VM 

 

Både svenska skidförbundet och skidskytteförbundet är med i projektet.

– Vi vill förebygga problemet, men också sända en signal om att det går att bli frisk om man drabbas. Jag tror att många behöver höra det, säger Ante Andersson.

Han vill också att media tar ett större ansvar i den här frågan.

– Man måste tänka på ungdomarna i sin rapportering. Vad är det de hör och ser? Ofta hör vi att ”det här är en bana som passar lätta åkare” och det blir som en trigger för dem att sluta äta.

– Det är jättefarligt hur man pratar om det här.