Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det är inte okej – ni är i en befolkad by”

Philip Gadd, Ludvig Holmberg och Tomas Pettersson guidar inför en glödhet vinter
Karin Stridh och sonen Melvin.Foto: PRIVAT.
Karin Mattsson Weijber är ordförande i skidförbundet.Foto: FREDRIK KARLSSON / BILDBYRÅN

Karin Stridh vågar inte låta sin 8-årige son gå ensam till skolan längre.

Varför? Skidsäsongen har börjat i Bruksvallarna.

– Det är bilar med texten ”Ski Team Sweden” som kör som galningar på 30-vägen utanför skolan, säger Stridh.

Förbundets ordförande Karin Mattsson ska nu ta upp ärendet med medlemmarna i landslagen.

Skidsäsongen är här nu. Under förra veckan samlades Sveriges längdlandslag (A-laget, B-laget och juniorlaget) i Bruksvallarna för att göra de sista förberedelserna inför premiären.

I helgen avgjordes också Bruksvallsloppet i byn. Det var över 500 startande och flera åkare av högsta klass, bland annat var OS-hjälten Daniel Rickardsson på plats.

– Det känns alltid bra att starta säsongen här i Bruksvallarna, det är lite som ett andra hem för mig, säger Rickardsson i ett pressmeddelande.

Men för befolkningen i Bruksvallarna innebär skidpremiären blandade känslor.

”Är ingen bra reklam”

I fredags morse skickade Karin Stridh, 48, ett mejl till skidförbundets ordförande Karin Mattsson och flera olika företag som är verksamma i skidbranschen.

Hennes budskap: Sänk farten när ni åker bil genom Bruksvallarna. Framför allt utanför skolan.

– Det här handlar inte bara om längdlandslaget, utan det är många som saknar körvett och har väldigt tunga gasfötter, säger Karin Stridh när SportExpressen når henne.

– Men om jag skulle vara skidförbundets ordförande skulle jag inte vilja att bilar med texten ”Ski Team Sweden” kör som galningar genom varje by. Det är ingen bra reklam. Och det är farligt.

Hon fortsätter:

– Jag tycker det är så himla tråkigt, för vi som bor här är så klart stolta över att alla kommer hit. Det är både landslag och klubbar som väljer att träna i Bruksvallarna. Men folk måste verkligen respektera hastighetsbegränsningen.

– Lätta på gasen, ni är faktiskt i en befolkad by. Det är inte okej.

Svaret från förbundet

Karin Stridh berättar att hennes 8-årige son Melvin brukar gå själv till skolan, som ligger 500 meter från hemmet. Men det går inte just nu, på grund av skidsäsongen.

– Jag vågar inte låta honom gå själv för jag är rädd att det ska hända något, förklarar hon.

– I torsdags gick jag med honom och när vi nästan var framme vid skolan så kom det en bil och… det gick kraftigt undan. Jag vinkade och skrek på honom.

– I fredags kom samma bil igen och körde ungefär lika fort. Då skrek jag: ”Idiot!” Melvin reagerade direkt: ”Men mamma, vad säger du?” Jag svarade att man inte får säga så… men jag blir ju rädd. Jag blir förbannad, riktigt jäkla förbannad. Så här får det faktiskt inte gå till.

Skidförbundets ordförande Karin Mattsson skrev i fredagskväll ett mejlsvar till Karin Stridh: ”Tack för ditt mejl, och för att du gör oss uppmärksamma på detta. Givetvis ska hastighetsgränserna respekteras, inte minst 30 km/h inne i samhällen, och ni och era barn känna er trygga. Vi kommer omgående att påtala detta för alla som finns i vår organisation.”

Den nationella premiären avgörs i Gällivare kommande helg.

Den 29 november är det sen dags för världscuppremiär i finska Ruka.

Northug värvar Frida Karlsson

Svenska skidstjärnornas avtal med norrmannen.