Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det är inte bara att hämta guldet”

Johaug på dagens presskonferens.
Foto: Norska skidförbundet.
”Det är inte bara att hämta guldet”, säger Johaug efter Svahns miss.
Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN
Johaug kliver in i VM i morgon.
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

OBERSTDORF. Linn Svahn kom till VM som den stora favoriten – men tog sig inte ens till final.

Nu uttalar sig Therese Johaug om missen.

– Det är inte bara att komma till mästerskap och hämta guld. Det är inte givet att de som är favoriter vinner, säger Johaug.

Inför VM i Oberstdorf var det två damåkare som pekades ut som de stora favoriterna: Linn Svahn i sprint och Therese Johaug i distans.

Svahn hade sin stora guldchans i går – och misslyckades. 21-åringen åkte ut redan i semifinal och lämnade sen arenan i vredesmod utan att prata med en rad av de utsända medierna.

I morgon är det dags för Therese Johaug att kliva in i mästerskapet när skiathlon står på schemat. Och hon har så klart noterat hur det gick för Linn Svahn.

– Mästerskap är mästerskap. Alla förberedelser leder fram till de loppen som väntar här. Det är många som åker fort. Det gäller att du har dagsform, bra skidor, lite flax…ja, allt måste gå din väg för att du ska stå överst på pallen, säger Johaug på en presskonferens i Oberstdorf.

– Det är inte bara att komma till mästerskap och hämta guld. Det är inte givet att de som är favoriter vinner. Det finns många utmanare.

Varnar för Ebba Andersson

På frågan om missen i sprinten gör att hon inte längre fruktar Linn Svahn lika mycket i en stafett svarar Therese Johaug:

– Nu har vi inte satt upp något stafettlag än. Det blir spännande att se hur uppställningen blir, både för Sverige och för Norge. Men jag fokuserar inte så mycket på Sverige och Linn Svahn. Jag har fokus på det jobbet som jag och de norska tjejerna ska göra. Vi ska göra det vi kan och så blir resultatet det som det blir.

Linn Svahn har slagit Therese Johaug i ett distanslopp den här säsongen (10 kilometer klassiskt i Falun). Men den svenska åkaren som Johaug har störst respekt för i VM är ändå någon annan.

– I de loppen jag ska åka ser jag Ebba Anderson som den starkaste utmanaren. Hon hade en pallplats i Falun och åkte fort på SM. Jag tror att hon blir väldigt stark både i morgon och på 10 kilometer fristil, säger Johaug.

– Sen ska det bli spännande att se hur Frida har utvecklats under den senaste tiden. Hon hade det lite tyngre i Falun, men kan nog snabbt hitta tillbaka till mästerskapsformen som vi såg i Seefeld 2019. Hon är nog också en av de stora favoriterna.


LÄS MER: VM 2021 i Oberstdorf – allt du behöver veta 

LÄS MER: Sanningen om sprickan i svenska landslaget

LÄS MER: Charlotte Kalla visar upp hemliga dagboken

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.