Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det är första gången jag är med om det här”

Foto: SVT

MERÅKER. Det blev kaotiskt bara minuter innan start i långloppet i Meråker. 

På grund av ett motorproblem på det plan som skulle sända ut tv-signalen till världen fick arrangören skjuta upp starten och tvingades till en reservlösning. 

– Det är första gången jag är med om det här, säger Fis tävlingschef Pierre Mignerey. 

Det tilltänkta långloppet mellan Storlien och Meråker fick ställas in på grund av vädret. I stället valde arrangören att förlägga långloppet helt på den norska sidan gränsen, med start och slut i Meråker. 

Men det är alltjämt ett långlopp som ska åkas, nu dock något kortare än vad arrangören hade planerat. 

Starten i Meråker skulle vara 10.45 på torsdagen, men bara minuter innan start meddelade speakern på längdarenan att starten var uppskjuten till 11.00 – och det blev kaotiskt. 

Kaoset innan starten i Meråker

En helikopter landade precis bredvid banan och två personer sprang i hög fart mot området där sändningsbussarna står. 

Fis tävlingschef Pierre Mignerey kom springande även han en stund senare och efter ett kort möte inne på juryrummet berättade han att de drabbats av problem. 

Grundplanen var att de skulle ha ett plan i luften som sände ut tv-signalen över världen. Men kort innan det skulle starta upptäckte de att planet hade motorproblem. 

– Så nu löser vi det med olika tekniska lösningar, som med helikoptern till exempel, säger Mignerey. 

Det var därför helikoptern tvingades landa? 

– Ja, precis. De landade för att vi var tvungna att göra lite tekniska grejer på helikoptern. 

Tvingade till reservlösning

Mignerey säger att tekniken att använda ett flygplan för att sända ut tv-signalen är väldigt ovanlig i världscupssammanhang, men används i långlopp samt cykling. Men för honom är det här en ny upplevelse.  

– Det är första gången jag är med om det här, men vi har en reservlösning på plats som borde fungera. 

Åkarna tvingades att jogga precis utanför banan för att inte bli kalla. Runt 11 kunde helikoptern lyfta på nytt och strax efter 11 gick starten. 

Therese Johaug vann loppet efter en oväntad sekundstrid mot Ingvild Flugstad Östberg. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.