Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Det är ett angrepp på det Björgen sagt”

Björgen tillsammans med Jacobsen. Till vänster Charlotte Kalla. Foto: IMAGO SPORTFOTODIENST / IMAGO/NEWSPIX IMAGO SPORTFOTODIENST
Marit Björgen Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY

En het valladebatt har uppstått i Norge efter skidsäsongens slut. 

Dagbladets krönikör Esten O Säther menar att den senaste upptäckten kan tolkas som ”ett angrepp” på den norska skidikonen Marit Björgen. 

”Både Marit Björgen och Astrid Uhrenholt Jacobsen har över tid vunnit så mycket respekt för det de har stått för, att de nästan fått stå oemotsagda. Att öppet angripa Marit och Astrids åsikter har varit att be om att bli opopulär”.

Så beskriver Dagbladets Esten O Säther delar av debattklimatet i Norge i en krönika. Men nu menar Säther att läget förändrats – och det har att göra med valla.

Fluorämnen i skidvalla har diskuterats flitigt inom skidvärlden de senaste åren. Detta delvis på grund av hälsorisken, forskning har pekat på att ämnena är cancerframkallande, kan störa reproduktion och ge fosterskador. 

Det norska skidförbundet har valt att förbjuda flourvalla för junioråkare som är upp till 16 år gamla. Men förbudet ser inte ut att ha fått önskad effekt.

Under skidloppet Hovedlandsrennet visade över hälften att skidorna som användes prov på fluorvalla. 

– Det är både en överraskning och en besvikelse att vi hittar ett så pass stort antal skidpar med indikationer på bruk av fluorprodukter när ett förbud införts som inledning på ett värderingsarbete, sa Torbjörn Skogstad, ledare i det norska skidförbundets längdskidskommitté, då. 

 

LÄS MER: Reportage, långintervjuer och granskningar – besök samlingssidan! 

 

”Ett angrepp på de värderingarna”

”Det är fusket är oavsett ett angrepp på de värderingar Marit och Astrid har försvarat hela tiden”, skriver Esten O Säther. 

Den norska krönikören tar upp ett exempel på ett inlägg som Marit Björgen skrev för något år sedan, där hon kritiserade vad hon ansåg vara en osund vinnarkultur inom norsk ungdomsskidåkning. 

”Det leder till en våldsam egenfokusering bland toppidrottsutövarna som förs vidare till de yngre”, skrev Björgen. 

O Säther:

”Det är trist och onödigt att det starka lokala arbetet med barn som norsk idrott driver över hela landet de senaste åren blir fördärvat av några få överambitiösa föräldrar”.