Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det är en väldigt osympatisk fråga”

Stina Nilsson: ”Fick nästan andnöd”
Anna och Emil Jönsson Haag.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Anna och Emil Jönsson Haag.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD

ÖSTERSUND. Vägen fram till sonens födsel var inte okomplicerad. 

Och det är med ödmjukhet som de före detta skidstjärnorna Anna och Emil Jönsson Haag ser på framtiden. 

– Vi vet inte om vi kan få barn igen, säger de och berättar också den olika synen på träning och frågorna de blir illa berörda av. 

Det har gått två och ett halvt år sedan de avslutade sina skidkarriärer. Sedan dess har Anna och Emil Jönsson Haag bland annat hunnit flytta in i nybyggda huset strax utanför Östersund, gift sig och fått barn. 

I oktober förra året föddes sonen Harry. Det första året som föräldrar har varit – nästan som vanligt. 

– Många säger att det är en jättestor omställning att få barn men jag tyckte att vi kom in i rutinerna ganska snabbt. Och som elitidrottare är man ju väldigt van vid att ha rutiner oavsett var man befinner sig. Så trots att vi har levt ett ganska kringflackande liv sedan Harry föddes så har allt fungerat väldigt bra, säger Anna. 

En rutin som fortfarande är väldigt viktig för paret Jönsson Haag är träning. 

Men även om Anna och Emil fortfarande båda tränar dagligen så är det numera med lite olika syn på träning.  

Emil berättar om hur han i början efter den avslutade skidkarriären hade svårt att veta hur mycket han skulle träna. 

– Tidigare hade man tränat fyra–fem timmar per dag, men vad var bra nog nu? Och varför skulle jag träna? Under karriären var det svaret enkelt; OS-guld. Det tog ett litet tag innan jag landade i varför jag tränar nu. 

– Men nu vet jag, det är för att kunna ta en öl och äta vad jag vill.

Emil skrattar och säger att han fortfarande tränar dagligen men att han kan känna sig nöjd även om det vissa dagar ”bara blir en kvart”. 

– Jag har alltid levt med krav i hela mitt idrottsliv, men nu känner jag inte att det finns några krav längre. Men det betyder inte att jag inte kan pusha mig själv längre, det kan jag.

Anna har dock en annan inställning.

– Jag har fortfarande inte riktigt ställt om. Jag slutade inte med skidåkningen för att jag var less på att träna eller tävla. Utan för att jag inte kunde nå längre inom längdskidåkningen och för att jag skulle återhämta kroppen lite grann. 

– Men jag är fortfarande inte klar med att se om jag kan bli bättre på någonting. Jag har en extrem struktur i min träning. Jag tränar varje dag och ofta två pass om dagen. 

Vad tränar du för?

– Det är högst oklart. Jag skulle egentligen vilja åka ett långlopp igen, senast jag gjorde det var jag gravid. Och jag är sugen på att springa något riktigt långt bergsmaraton. 

Anna bubblar när hon berättar om sina olika planer och eventuella mål, och berättar att hon också blivit fast i en ny typ av träning. 

– Just nu kör jag jättemycket crossfit och tycker att det är superkul. Det är jag inte så sugen på att tävla i, men det finns mycket utmaningar i den träningen. 

En sak är paret dock helt överens om när det kommer till träningen.

– 99 procent av anledningen till att vi tränar är för att må bra i skallen, så är det. 

”Ett avslutat kapitel”

Trots att träningen fortfarande är en stor del av vardagen så längtar inte Anna och Emil tillbaka till elitkarriärerna som skidåkare. 

– Jag kan sakna känslan att åka ut på en skidtävling men jag saknar inte att förbereda mig ett halvår för att vara som bäst när det gäller. Det är jag väldigt klar med, säger Emil och får medhåll av Anna. 

– Nej, det är ett avslutat kapitel. 

Emil och Anna efter sista loppet i karriären.
Foto: ULF PALM/TT / TT NYHETSBYRÅN

I början av oktober fyllde Anna och Emils son Harry ett år. Paret har tidigare berättat att de redan under skidkarriärerna hade en längtan efter barn men att de då var långt i från säkra på att de kunde blir gravida. 

– Jag har utsatt min kropp för hårda påfrestningar och har inte alltid haft regelbunden mens. Jag vet inte om jag kan få barn, sa Anna i en intervju med SportExpressen. 

”Det är en osympatisk fråga”

Och även om de har en ettåring där hemma nu så är det med ödmjukhet de ser på framtiden.

 – Vi vill ha fler barn om det går. Men bara för att vi har fått ett barn är det inte säkert vi kan få fler, säger Anna.

Emil fyller i:

– Vi är väldigt ödmjuka inför det eftersom det inte var helt lätt förra gången. Vi vet inte om vi kan få barn igen.  

Anna berättar dock att frågorna om fler barn redan har dykt upp. 

– Det är faktiskt helt otroligt. Folk har redan nu kommenterat bilder på mitt Instagramkonto och skrivit ”Nu är det väl läge för en till?”. 

– Den frågan är så fruktansvärt osympatisk att ställa.

Emil menar också att de har fått ytterligare perspektiv de senaste åren.

– Det är först under en graviditet och när man har fått barn som man börjar prata med andra människor om missfall och andra svårigheter. Nu känns det helt plötsligt som att man inte känner någon som inte fått missfall. 

– På så sätt har vi nog blivit ännu ödmjukare till allt med att få barn, eftersom vår väg dit inte var helt okomplicerad. 


LÄS FLER INTERVJUER AV ANNA FRIBERG

Magdalena Forsberg: ”Jag förberedde mina barn på det värsta” 

Emelie Öhrstig: ”Vilka är vi att tycka att det är fel” 

Mathias Fredriksson: ”Pengar är min drivkraft” 

Tord Grip: ”Jag känner mig, väldigt, väldigt ensam” 


Magdalena Forsberg: ”Det blir Stinas största utmaning”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.