Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Det är det värsta som jag har varit med om”

Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY
Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

Ebba Andersson och Frida Karlsson avslutade säsongen i stor stil.

Båda slog Petter Northug i Janteloppet över 30 km fristil – och snabbast av alla var Andersson.

– Det är det värsta som jag har varit med om med skidor på benen, säger Northug till TV2.

Flera av skidvärldens största herr- och damstjärnor har samlats för helgens säsongsavslutning i Hafjell, strax norr om Lillehammer.

Under lördagen ställdes flera av dem – Ebba Andersson, Frida Karlsson, Natalja Neprjajeva och Julia Belorukova – mot varandra i en masstart över 30 km fristil. I samma lopp startade även norrmännen Hans Christer Holund, Simen Krüger, Alexander Bolsjunov och före detta stjärnan Petter Northug.

Tävlingen gick i såväl branta stigningar uppför som utförsåkningar nerför i en slalombacke där åkarna kom upp i över 60 km/h. 

Ebba Andersson krossade Northug

Och med i herrarnas tätklunga fanns länge Ebba Andersson. Svenskan ryckte tidigt i från Frida Karlsson och skidskytten Tiril Eckhoff, och höll undan till klar segern.

På slutet passerade Andersson även Petter Northug och vann inte bara damklassen – hon gick i mål på 29:e plats totalt hela en minut och 36 sekunder före Frida Karlsson, rapporterar TV2.

– Jag gick på en stjärnsmäll de sista fem kilometerna. Det är det värsta jag har varit med om med skidor på benen. Jag trodde inte att det var möjligt, men det var det, säger Northug till TV2.

Northug: ”Jag är helt slut”

Northug fick även se sig slagen av Frida Karlsson – som slutade tvåa i damklassen – men hade inget emot att bli slagen av flera damåkare.

– Det skiter jag i. Jag är helt slut. Jag är glad att jag tog mig i mål. Det gick fint i 22 kilometer - sen var det solförmörkelse, säger han.

Hans Christer Holund vann herrklassen. Calle Halfvarsson slutade 25:a i loppet, fem minuter och 24 sekunder efter Holund.

För två veckor sedan tog Ebba Andersson även hem Volkswagen Tour när hon var snabbast av alla i klättringen upp för Dundret – och slog bland andra Charlotte Kalla.