Foto: Anders Wiklund/Tt / TT NYHETSBYRÅNFoto: Anders Wiklund/Tt / TT NYHETSBYRÅN
 Foto: Anders Wiklund/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Foto: Nils Jakobsson / BILDBYRÅNFoto: Nils Jakobsson / BILDBYRÅN
 Foto: Nils Jakobsson / BILDBYRÅN
Foto: Anders Wiklund/Tt / TT NYHETSBYRÅNFoto: Anders Wiklund/Tt / TT NYHETSBYRÅN
 Foto: Anders Wiklund/Tt / TT NYHETSBYRÅN

"Det är det jobbigaste med det här beslutet"

Publicerad

SAXNÄS. Suget efter att tävla var helt borta.

När karriärens mest omtumlande säsong tog slut valde Charlotte Kalla att ta ett break från allting.

Först nu är 29-åringen redo att ta sats igen – mot en ny vinter, mot ett nytt OS och mot nya dueller med Therese Johaug.

Men hur bra kommer norskan egentligen att vara?

– Den ovisshet hon tvingas leva med måste tära och ta mycket energi, säger Kalla.

Vi är mitt ute i den västerbottniska fjällvärlden. Närmsta tätort är Vilhelmina, 85 kilometer bort.

Charlotte Kalla, 29, sitter inne på Saxnäsgårdens Hotell och är fullpumpad med energi. Hon skrattar, skämtar och berättar entusiastiskt om veckorna hon har bakom sig.

Kalla har varit på vandring i Jämtlandsfjällen med sin lillasyster, hon har varit i Tromsö och gått på toppturer med kompisar och har även hunnit med att slappna av lite hemma hos mamma i Pajala och hos pappa i Tärendö, där det även blev lite basket.

 

 

Uppkast #basket #ÖTÅ #Övertorneå #ÖIF mot #Tärendö #charlottekalla

Ett inlägg delat av Daniel Hadebrant (@danhade) Apr 2, 2017 kl. 2:08 PDT

 

 

På några bilder som har spridits på Instagram kan man se hur Charlotte Kalla är ute på planen, med bollen i famnen, under en juniormatch.

– Haha, jag var inte med och spelade! Och jag var inte domare heller! Jag gjorde bara uppkastet, säger Kalla.

– Byn brukar vilja visa sin uppskattning när jag kommer hem efter en framgångsrik säsong. Så har det varit i alla år. Och nu var jag med i samband med den här matchen, mellan Tärendö och Övertorneå. Jag gjorde uppkastet och skrev lite autografer till alla ungdomar.

– Det var väldigt roligt!

Separerade från sambon

Ni kanske minns hur den förra säsongen var för Charlotte Kalla.

Allting började med en överbelastningsskada i bröstryggen som förstörde flera veckors träning. Sen drabbades hon av hjärtrusning under premiären i Ruka – pulsen skenade till 240 slag i minuten – och hon tvingades till en paus i skidåkningen. Samtidigt gick hon igenom en separation från mångårige sambon Anders Svanebo.

Det var tufft.

Hon fick kämpa hårdare än någonsin för att ta sig igenom allting och till slut kunna stå där på VM i Lahtis med tre blänkande medaljer runt halsen.

– När vi hade kört SM i Umeå i slutet av mars var jag inte jättesugen på att fortsätta tävla. Jag kände ett ganska stort behov av att bara få koppla av… jag behövde en längre, sammanhängande period med ledighet, jag behövde få vara med familj och vänner. Det var allt jag längtade efter.

Men nu känner du dig redo att dra i gång med försäsongsträningen igen?

– Ja, verkligen. Nu känner jag ett enormt sug.

Precis som i fjol väljer Charlotte Kalla att tillfälligt kliva ut från landslaget under sommaren, för att kunna göra sina förberedelser på egen hand. Hon vill vara nära sin personlige tränare Magnus Ingesson, som inte finns med i landslagets organisation, och kunna anpassa träningen helt och hållet efter sina behov.

Det fungerade bra i fjol och det kommer att fungera bra även i år, tror hon. Men det finns också baksidor med upplägget.

Kommenterar interna bråket

Precis som SPORT-Expressen kunde berätta tidigare i veckan går Kalla miste om 205 000 kronor i bonus som förbundet skulle ha betalat ut för hennes insatser under säsongen. De pengarna får hon nu inte, eftersom att hon lämnar landslaget.

Det är dock en annan sak som smärtar mer: Att inte få träna ihop med Anna Haag, Hanna Falk och de andra kompisarna i den svenska truppen.

– Ja, det var det jobbigaste med beslutet, att jag inte kommer att få hänga med dem. Jag trivs ju väldigt bra i gruppen!

Kalla gör en liten suck innan hon fortsätter:

– Men det är så mycket viktigare att jag får göra de förberedelser som jag tror på under försäsongen. Sen vet jag ju också att jag förhoppningsvis kommer att få ta på mig landslagsdressen och representera Sverige när världscupen startar i november. Och då kommer jag att få mycket tid ihop med tjejerna i laget igen.

Under den sista tiden har det dock satts frågetecken kring hur bra stämningen egentligen är i den svenska landslagstruppen. Efter VM i Lahtis klev rutinerade Maria Rydqvist ut och hävdade och manliga och kvinnliga åkare blir behandlade olika i landslaget. Att hon själv känt sig både tillplattad och kränkt. Och att Ole Morten Iversen, tränaren som är ansvarig för damerna i truppen, är direkt olämplig för sin roll.

De svarta rubrikerna har fått Charlotte Kalla att tänka till.

– Jag har tänkt att det säkert finns flera sidor av saken. Men… jag har inte alls varit insatt i hur de haft det under träningsåret, eftersom jag stått utanför landslaget då. Det är väldigt svårt att veta vad som egentligen är sagt, det är bara Maria och Ole Morten som vet om det.

Stämningen har varit bra i landslaget när du har varit med?

– Ja, det har fungerat bra under tävlingssäsongen. Definitivt.

Och du har förtroende för Ole Morten Iversen som landslagstränare?

– Ja, i den roll som han har och i den kontakt som jag har med honom har jag förtroende för honom.

Haft kontakt med Johaug

Kalla blickar ut över Kultsjön och det mäktiga Marsfjället. Ett nytt träningspass med Magnus Ingesson ligger runt hörnet.

Tidigare år har fokus ofta legat på att förbättra något specifikt i hennes träning – till exempel stakningen och spurtförmågan – men den här sommaren är det mer övergripande. Hon ska bli lite, lite bättre på allting.

– Vi pratar mycket om olika modeller för att verkligen kunna få ut den effekten som finns i kroppen, i skidspåret. Alltså att man inte bara har en stor kapacitet, utan att man även får ut den. Men det är ju ett övergripande arbete. Hitta trycket, tajmingen, fortsätta jobba med de bitarna både i gymmet och ute i spåret.

Det är en speciell säsong som väntar. Dels är det OS i Pyeongchang, dels kommer sportens mest omskrivna åkare att göra comeback.

Therese Johaug missade hela förra säsongen efter att ha testat positivt för anabola steroider. Enligt hennes nuvarande straff kommer hon att kunna göra comeback den 18 november. Avstängningen har dock överklagats till idrottens skiljenämnd (Cas) och ett nytt beslut väntas komma under sommaren.

Charlotte Kalla följer utvecklingen med spänning.

– Jag hoppas att hon har kunnat hantera det här på ett bra sätt. Att hon kommer starkare ur det här. Hon var ju suverän säsongen innan det här hände och jag tror att hon kommer att vara jättebra när hon kommer tillbaka också.

– Men… det blir intressant också, att se. Det känns som att den ovisshet som hon har tvingats leva med i flera månader måste tära och ta mycket energi. Hon vet ju fortfarande inte vad straffet kommer att bli.

Har ni haft någon kontakt under den sista tiden?

– Ja, men bara väldigt lite kontakt.

Ni har tränat ihop sommartid under vissa år. Kan det bli aktuellt även i år?

– Det har vi inte diskuterat.

Innan vi skiljs åt och Charlotte Kalla ger sig i väg på det där träningspasset vill hon berätta en sista sak. Det handlar om någonting som hon lärde sig under den förra, turbulenta säsongen – som gör att hon känner ett enormt lugn inför framtiden. Det handlar om bakslag.

– Jag fick skruva om en hel del under förra säsongen och jag tvingades göra saker annorlunda. Men jag lyckades ändå.

Hon spricker upp i ett leende.

– Det är verkligen en trygghet, att många vägar kan leda till samma mål. Man behöver inte bli jättestressad bara för att man måste lägga om sin plan.

 

LÄS ÄVEN: Norska skidstjärnan slutar – 27 år gammal

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag