”Det är bedrövligt – det är så skamligt”

Dopingskandalen skakade VM i Seefeld 2019.
Foto: MATTHIAS SCHRADER / AP TT NYHETSBYRÅN
Stina Nilsson riktade kritik mot fuskarna.
Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY
Arne Ljungqvist hoppas skandalen var avskräckande.
Foto: BILDBYRÅN

Dopingskandalen i VM skakade skidvärlden.

Nu väntar en ny säsong – men det finns fortfarande inget test som kan avslöja blodtransfusioner. 

Dopingexperten Arne Ljungqvist hoppas dock att bilderna från Seefeld har spridit skräck bland fuskarna.

– Det är så skamligt att blodtransfusioner fortfarande används, säger Ljungqvist.

Det var framför allt ett videoklipp som rev upp starka känslor under VM i Seefeld i våras.

Stina Nilsson blev chockad när SportExpressen visade det för henne.

– Det är helt sjukt! Där sitter han och injicerar sitt eget blod… Det är så sjukt. Det är vidrigt.

Österrikaren Max Hauke blev tagen på bar gärning när polisen gjorde en razzia i VM-byn – och han blev ansiktet utåt för skandalen där totalt fem skidåkare avslöjades som fuskare. Övriga fyra var: Dominik Balauf från Österrike, Aleksej Poltoranin från Kazakstan samt Andreas Veerpalu och Karel Tammjärv från Estland.

AVSLÖJAD. Max Hauke blev tagen med nålen i armen när polisen gjorde en razzia mitt under VM i Seefeld. En av poliserna läckte sen filmen till media – och blev efter det avskedad.

Enligt polisen samarbetade de alla med den tyske läkaren Mark Schmidt som hjälpte dem att utföra så kallade autologa blodtransfusioner.

Jenny Schulze, expert på blodanalyser på Svensk Antidoping, förklarar:

– Autologa blodtransfusioner är när man tar ut sitt eget blod och förvarar det i kyl eller i frys. Någon dag innan, eller samma dag som en viktig tävling tar man fram blodet, tinar det och för tillbaka det till sin egen kropp. Man får då, under en relativt kort period, flera röda blodkroppar som kan transportera runt mer syre till musklerna och därmed orkar man lite mer och lite längre.

Finns inget test i dag

Max Hauke och Dominik Baldauf hade dopingtestats sex gånger, från december 2018 fram tills mars 2019, utan att åka fast – trots att de hela tiden ägnade sig åt blodtransfusioner.

Hur det är möjligt? Det finns i dag inget test som kan avslöja den här typen av fusk.

Den svenske professorn Christer Malm har utvecklat en metod som ska kunna avslöja idrottare som använt sig av autologa blodtransfusioner, men den är ännu inte helt klar.

– Vi håller på och testar tillsammans med labben i Huddinge och Oslo nu. Men det är inte jättelångt borta innan vi är klara med vårt arbete. Under våren har vi tagit steget från att det här varit ett avancerat forskningsprojekt till att det faktiskt ska ut på marknaden, säger Malm.

– Sen när vi är klara så kommer det ta en tid innan Wada (världens antidopingbyrå) kan implementera det här i sitt arbete.

KLARADE TESTEN. Dominik Baldauf (till vänster) och Max Hauke (till höger) tog sig igenom sex dopingtest månaderna innan de åkte fast. Men en ny metod från Sverige ska i framtiden kunna avslöja blodtransfusioner.
Foto: GEPA PICTURES/ CH. KELEMEN / GEPA BILDBYRÅN

Har skandalen under VM påverkat ert arbete på något sätt?

– Nej, egentligen inte. Det var bara ytterligare ett bevis på att det går att göra blodtransfusioner utan att bli upptäckt. Det har vi vetat om en ganska lång tid.

– Vi började ju med det här projektet för 13 år sen.

Under den kommande skidsäsongen kommer skidåkare alltså att kunna fuska på exakt samma sätt som Max Hauke gjorde, utan att åka fast i dopingtesten.

”Schavottering inför öppen ridå”

Dopingjägarnas enda chans att upptäcka det här just nu är genom de så kallade blodpassen. Där kan man se hur blodvärden varierar över tid och därmed upptäcka indikationer på fusk. Men det är ett ganska trubbigt vapen.

– Vi kan fälla en utövare enbart på konstiga värden i blodpasset, men det kan ta tid att få ihop så många prover så att man kan bevisa hur och när dopingen ska ha skett, förklarar Jenny Schulze.

– Vi måste också vara hundra procent säkra på att variationerna i blodpasset inte beror på andra faktorer som exempelvis höghöjdsträning eller sjukdom.

Det mest effektiva sättet just nu är att avslöja fuskarna genom en polisutredning, som vi såg i Seefeld. Läkaren Mark Schmidt hade varit övervakad under en längre tid och lett polisen till de idrottare som han hjälpte. Utöver skidåkarna kunde även åtta cyklister och en skridskoåkare avslöjas.

HJÄRNAN BAKOM ALLT. Mark Schmidt, 41, pekas ut som läkaren som hjälpte idrottarna att fuska. Han var ofta på plats vid tävlingarna, till exempel var han i Falun under världscupsäsongen 2017/2018.

En förutsättning för att det skulle kunna hända var att doping är kriminaliserat i Österrike.

– Det blev det efter OS 2006 där vi avslöjade en dopingskandal i Österrike. Och det gjorde alltså att den här dopingskandalen i Seefeld kunde avslöjas, säger Arne Ljungqvist, världskänd dopingexpert och grundare av Wada.

Hur ser du på att blodtransfusioner, bevisligen, används än i dag?

– Det är bedrövligt. Det är så skamligt. Förfärligt. Vi har jobbat mot det här i 40-50 år, men lik förbaskat så förekommer det.

Tror du att bilderna från Seefeld kan avskräcka idrottare från att fuska?

– Ja, det måste det vara. Det här blir ju schavottering inför öppen ridå och det vill väl ingen utsätta sig för, den risken. Och det är en bra signal på det sättet: Här finns det lagar och regler som gör att sånt här går att beivra.

– De som fuskar går inte säkra på något sätt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.