Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Den mest levande människa jag mött”

Marti Stenshorne.
Vibeke Skofterud och partnern Marit Stenshorne.
Foto: Privat. / Vibeke Skofterud och partnern Marit Stenshorne.
Kristin Störmer Steira, Marit Björgen, Ingvild Flugstad Östberg och Therese Johaug.

I dag fördes Vibeke Skofterud till sista vilan av sina forna lagkamrater från det norska skidlandslaget. 

Flickvännen Marti Stenshorne fanns på plats för att ta avsked av OS-hjälten. 

– Jag önskade att vi skulle få bli gamla kärringar ihop. Jag älskar dig för alltid, säger Stenshorne. 

Norsk polis hittade den norska OS-hjältinnan Vibeke Skofterud död på skärgårdsön St Helena i sydöstra Norge. En utredning visade att Skofterud miste livet i en vattenskoterolycka. 

I dag begravdes Skofterud i Eidsbergskyrkan i Östfold. Flera av hennes vänner från den norska skideliten var där. Marit Björgen och Therese Johaug lämnade rosor vid 38-åringens kista. 

Skofterud begravdes

Flickvännen Marti Stenshorne höll ett tal som lockade fram många tårar från de samlade. Därefter gick hon och kysste partnerns kista, som en sista avskedsgest. 

– Vibeke är den mest levande människan jag mött. Hon kom in i mitt liv som en virvelvind och tog mig med storm. Det var ett härligt kaos med en massa skratt, säger Stenshorne. 

– Vibeke, du är min kärlek och du gjorde mig lycklig. Tack för att jag fick älska dig. 

– Jag önskade att vi skulle få bli gamla kärringar ihop. Jag älskar dig för alltid. 

”Största talangen jag sett”

Åge Skinstad, tidigare sportchef i skidförbundet, höll också tal. Han berättade om när han upptäckte Skofterud som ung talang. 

– Jag minns första gången jag la märke till dig. Det var på ett juniorlopp säsongen 96/97. Aldrig förr har jag sett en åkare åka klassiskt som du gjorde. Rent sportsligt var du nog den största talangen jag har sett, säger Skinstad. 

– Samlingar med och utan dig var två olika saker. Jag vet att alla som har varit lagkamrater med dig och alla som varit din tränare håller med mig. Många av oss sitter här i kyrkan i dag. Norges skidförbund har dig att tacka för så mycket. 

Björgen och Johaug bar kistan

Vibeke Skofterud vann OS-guld i stafetten 2010 tillsammans med Therese Johaug, Marit Björgen och Kristin Störmer Steira. Hon ingick även i de norska stafettlag som vann VM-guld i Oberstdorf 2005 och på hemmaplan i Holmenkollen 2011.

Det var också hennes stafettvänner Johaug, Björgen och Störmer Steira, hjälpta av landslagskollegan Ingvild Flugstad Östberg, som bar kistan ut ur kyrkan när ceremonin avslutades. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.