De tre bokstäverna kan avgöra för Johaug

Therese Johaug.
Foto: Heiko Junge / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: Heiko Junge/Tt / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Foto: Heiko Junge/Tt / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

"Bol".

Det är de tre bokstäverna som kan komma att avgöra Therese Johaugs öde.

Det erfar norska Dagbladet efter den första dagen av rättegången i Johaugsaken.

Det var i mitten av oktober som Therese Johaug storgråtandes konstaterade att hon hade testat positivt för doping. Hon bedyrade sin oskuld och skyllde på att hon hade litat blint på landslagsläkaren Fredrik S Bendiksen.

Enligt Johaug så fick hon i sig den anabola steroiden clostebol genom läppsalvan Trofodermin som Bendiksen gav till henne. Johaug ska inte ha kollat innehållsförteckningen som kom till tuben, utan trott på Bendiksens utsago om att det inte fanns några otillåtna substanser i läppsalvan.

De tre bokstäverna som avgör Johaugs öde

Just nu pågår rättegången mot Therese Johaug, där det norska idrottsförbundet ska avgöra hur långt straff norskan ska få. På måndagen avslöjades det att halten av clostebol i Johaugs urin var 13 nanogram per milliliter.

Det bedömds vara lågt och är i nivå med bruk av läppsalva, även om det inte kan uteslutas att hon fått i sig den förbjudna substansen genom annat bruk.

Därför erfar nu norska Dagbladet att längden på straffet är beroende på hur stor skuld idrottsförbundet anser att Johaug har för att ha fått i sig den anabola steroiden.

Och där är de tre bokstäverna "bol" helt centrala.

"Det avgör graden av skuld för Johaug"

Tidningen menar att domaren Ivar Sölberg i rättegången ställde flera frågor gällande att innehållsförteckningen på tuben klargjorde att läppsalvan innehöll ett ämne som slutade på bokstäverna "bol", något som borde ha lett till att varningsklockor ringde hos Johaug.

– Men alltså, "bol", borde inte en erfaren idrottare veta att man kollar saker noggrannare när "bol" är en del av ordet, säger Sölberg bland annat.

Johaugs advokat Christian B Hjort försvarar sin klient med att säga att Johaug aldrig skulle ha brukat salvan om hon såg dopingvarningen på paketet. Men att hon i stället litade på "den bästa källan", det vill säga läkaren Bendiksen.

Sölberg ställde samma fråga till ett av vittnena, farmaceuten Jo Klaveness.

– Jo, som specialist borde det ringa en klocka när man ser att ordet slutar på "bol", säger Klaveness.

Dagbladet summerar saken med att skriva: "Alla är eniga om att det borde ha ringt varningsklockor för Bendiksen, men borde det ha gjort det även för Johaug. Det är frågan som i alla högsta grad avgör graden av skuld för Johaug".

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.