Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Greps på bar gärning med en nål i armen

Dominik Baldauf är misstänkt för bloddopingFoto: GEPA PICTURES/ THOMAS BACHUN / GEPA BILDBYRÅN
Max Hauke är misstänkt för bloddopingFoto: GEPA PICTURES/ CH. KELEMEN / GEPA BILDBYRÅN
Esten Karel Tammjärv är gripen, enligt PostimeesFoto: GEPA PICTURES/ CH. KELEMEN / GEPA BILDBYRÅN
Esten Andreas Veerpalu är gripen, enligt PostimeesFoto: GEPA
Alexej Poltoranin är misstänkt i dopinghärvanFoto: KARL-JOSEF HILDENBRAND / AP DPA
Polisbil utanför skidstadion i Seefeld.Foto: Petter Landén
Poliser i VM-spåren under onsdagen.
1 / 8

SEEFELD/STOCKHOLM. Österrikisk polis bekräftar att fem elitåkare har gripits i en dopingskandal under skid-VM.

– En av de gripna blev tagen på bar gärning när han var på väg att genomföra bloddoping med nål i armen, säger polischefen Dieter Csefan under en presskonferens.

Enligt Krone Zeitung har Österrikes åkare Dominik Baldauf och Max Hauke gripits och misstänks för bloddoping.

Estniska Postimees uppger att Andreas Veerpalu och Karel Tammjärv är gripna.

Därtill kom kazakiske storstjärnan Alexej Poltoranin aldrig till start i onsdagens tävlingar.

Dopingskandalen skakar VM i Seefeld under onsdagen.

Allting började med att Hajo Seppelt, journalist på tyska tv-kanalen ARD, gick ut med nyheten om att en dopingrazzia gjorts i Seefeld. Det hela kallades för ”Operation Aderlass”.

En märklig stämning spreds plötsligt i VM-orten.

– Dopingrazzia? Det är ingenting som vi har märkt eller sett någonting av alls, förklarade Sveriges presschef Katarina Medveczky.

– Jag har inte märkt någonting. De har inte varit hos oss. Jag vill inte kommentera mer än så, sa Finlands förbundskapten Matti Haavisto.

Sen gick Krone Zeitung ut med uppgifter om vilka åkare det handlade om.

https://www.instagram.com/p/BuWD0O1hP_F/

 

Österrike bekräftar nyheten

Enligt Krone Zeitung handlar det om de två sprintåkarna Dominik Baldauf och Max Hauke, som sensationellt slutade som sexa i sprintstafetten.

”Vad kostar det att få drömmar att gå i uppfyllelse? Mod. Bara mod”, skrev Baldauf på Instagram efter framgången.

Båda två har gripits av polis och är misstänkta för bloddoping, enligt tidningen, och riskerar tio år fängelse.

– Jag fick det bekräftat nu, det är Hauke och Baldauf, säger norrmannen Trond Nystad som är utvecklingsansvarig på Österrikes skidförbund.

Vad vet du?

– De är tagna av polis och är misstänkta. Exakt för vad har vi inte fått bekräftat, men vi vet nu att det är de två som hålls i förvar av polis.

Ni har inte fått höra något anklagelserna?

– Nej. Jag är på stadion och testar skidor just nu. Jag fick precis den här informationen. Jag vet inte om de har Hauke och Baldauf i Seefeld eller Innsbruck. Jag vet inte var de är.

Hur känns det här?

– Det är svårt att hitta ord just nu. Om det stämmer, att de har fuskat så in i helvete, så är de två idioter som förstör sporten och livet för så många. Jag fattar inte hur fan folk kan hålla på så.

Dominik Baldauf och Max Hauke skrällde sig till en sjätteplats i sprintstafetten.Foto: GEPA PICTURES/ THOMAS BACHUN / GEPA BILDBYRÅN
Trond Nystad, landslagstränare i Österrike.Foto: PETTER NILSSON NILS / PETTER NILSSON NILS EXPRESSEN

Polisen: Fem elitåkare är gripna

Österrikisk polis bekräftar i ett pressmeddelande att totalt fem aktiva elitåkare har gripits: två österrikare, en kazak och två ester.

Till onsdagens tävlingar i 15 kilometer klassiskt kom fyra anmälda åkare aldrig till start: den utpekade österrikaren Max Hauke, esterna Andreas Veerpalu och Karel Tammjärv samt kazakiske stjärnan Alexej Poltoranin. Den utpekade Dominik Baldauf var aldrig anmäld till loppet.

Estniska Postimees uppger under eftermiddagen att Andreas Veerpalu och Karel Tammjärv är gripna. De två har inte återvänt till estniska landslagshotellet under kvällen och kan ännu vara frihetsberövade.

”Eftersom användning av doping är ett brott i Österrike, så kan de lokala myndigheterna frihetsberöva våra längdskidåkare längre än 48 timmar”, skriver tidningen.

Kazakiska storstjärnan misstänkt

Samtidigt stärks misstankarna mot kazakiske stjärnåkaren Poltoranin, som aldrig kom till start.

– Jag fick veta först efter loppet att Poltoranin inte startade. Hela laget bor på samma hotell men Aleksej bor i ett eget rum. Han föredrar att bo själv, säger lagkamraten Denis Volotka enligt Sportbox.

Österrikisk polis berättar att fyra ledare också har gripits i razzian som genomförts under onsdagen. En av ledarna är läkaren Mark Schmidt, som sedan tidigare har kopplingar till bloddoping inom cykelsporten.

Totalt rör det sig alltså om nio gripna personer.

”Byrån för bekämpning av organiserad brottslighet har krossat ett internationellt dopingnätverk”, skriver de.

”Organisationen är misstänkt för att ha dopat elitidrottare i åratal för att förbättra deras prestationer i inhemska och internationella tävlingar”, fortsätter polisen. 

Dieter Csefan, österrikisk polischef, och Hansjoerg Mayr, talesperson för österrikiska åklagarmyndigheten vid onsdagens presskonferensFoto: CHRISTIAN BRUNA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
En man grips under razzian som genomfördes i Erfurt under onsdagen Foto: JENS MEYER / AP TT NYHETSBYRÅN
Österrikisk polis övervakar onsdagens tävlingarFoto: MATTHIAS SCHRADER / AP TT NYHETSBYRÅN

Polisen fick bekräftat att ledaren i dopingnätverket var på väg till VM. Därför beslutade de sig för sig för att agera under onsdagen.

– Vi visste att han skulle träffa flera utövare under VM. Därför beslutade vi oss för att gripa honom nu. Vi har haft ett övervakningsteam som har följt dem (åkarna) i flera dagar inför och under VM. Vi har sett att de här fem utövarna har besökt personer i närverket både innan och under mästerskapet, säger Hansjörg Mayr, talesperson för österrikiska åklagarmyndigheten.

Totalt har 120 personer varit inblandade i razzian som genomfördes under onsdagen. Bland annat har polisen genomfört 16 husrannsakningar och slagit till mot en klinik i Erfurt.

– Vi har hittat ett olagligt dopinglaboratorium i Tyskland och dopingpreparat, säger Hansjörg Mayr.

Alexey Poltoranin, i mitten, tillsammans med Johannes Kläbo (vänster) och Calle Halfvarsson (höger) efter segern i Planica i januari 2017. Poltoranin vann VM-brons i Val di Fiemme 2013.Foto: ANDREJ TARFILA/REX/SHUTTERSTOCK / ANDREJ TARFILA/REX/SHUTTERSTOCK/ REX FEATURES
Dominik Baldauf är gripen och misstänkt för bloddopingFoto: DIEGO AZUBEL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Max Hauke är gripen och misstänkt för bloddopingFoto: GIAN EHRENZELLER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

”Det är fruktansvärda nyheter”

Estländske åkaren Raido Ranke är chockad över nyheterna och vet inte varför Andreas Veerpalu eller Karel Tammjärv aldrig kom till start.

– Jag hörde 20 minuter innan start att de inte kommer till start. Jag frågade om de var sjuka men fick inget svar. Jag har fått all information här, efter loppet, säger han.

De uppges vara misstänkta i dopinghärvan.

– Det är fruktansvärt nyheter. Jag är chockad, så klart.

Alla undrar: är det estländska landslaget rent eller inte?

– Jag tror att vi är ett rent lag. Jag tror inte att de använder något.

 

 

Svenska stjärnorna Daniel Rickardsson och Jens Burman är bedrövade över nyheten.

– Det är såklart förfärligt att det är så. Inte alls kul, säger Burman.

– Jag är förvånad över att de är så dumma. Sanningen kommer ju alltid fram. Antidopingssystmet verkar fungera och jag är glad att de åker fast. Det är bra så att man får bort dem från sporten. De har ingenting här att göra.

Polisen berättade att en av åkarna hittade de med en spruta intryckt i armen.

– Då är det rätt kört för honom. Det smutskastar ju sporten. Det är inte alls bra.

Daniel Rickardsson:

– Stämmer det här så tycker jag man ska ta till med hårdhandskarna. Alla som fuskar ska åka dit. Det är oerhört tragiskt för sporten, säger han.

– Man blir irriterad och förbannad. Det svärtar ner sporten. 

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.