Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”De har sopat rent – det får inte fortsätta”

Linn Svahn och Jonna Sundling är redo att spräcka den norska dominansen i lördagens sprint.
Jonna Sundling
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Linn Svahn
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

TRONDHEIM. 20 000 skrikande norska fans på läktarna. En Ski Tour 2020 utan svenska pallplatser.

I lördagens sprint har Linn Svahn och Jonna Sundling revansch i siktet.

– Vi får inte låta trenden fortsätta, säger Svahn.

Ski Tour 2020 har nästan blivit en Skit Tour 2020 för det svenska laget. Efter fyra av sex etapper väntar Sverige på den första pallplatsen. Samtidigt har Norge tagit tjugo stycken.

– De har ju sopat rent på damsidan. Vi får inte låta den trenden fortsätta, säger vinterns svenska sensationsåkare Linn Svahn.

Hon anländer till träningen i Trondheim med guldtejp på sin vattenflaska. Ett tecken inför lördagens klassiska sprint?

– Jag brukar sätta guld på alla mina saker. Det finns väl någon tanke bakom det, säger Svahn med ett leende.

I den speciella sprinten i Åre, som avslutades med klättring uppför en slalombacken slutade svenskan sexa i finalen och kollapsade i målfållan. Nu ser Linn Svahn emot att ta sig an en ”normal” sprint.

– Imorgon är det dags för vår första svenska pallplats. Det är kul att få komma hit och tävla och det skulle vara extra spännande om man kunde göra något riktigt bra på norsk mark. Det är en liten morot.

Jonna Sundling missade pallen precis i Åre när hon körde in som fyra bakom norska trion Therese Johaug, Heidi Weng och Astrid Urenholdt Jacobsen.

– Jag har lite revanschlust sedan Åre när det var tre norskor på pallen. Det vill jag ändra på. Det är väldigt fina och utmanande banor här, säger Sundling.

Storpublik väntas: ”En extra morot”

Det är tvära kast i Ski Tour 2020. Efter att ha kört 34 kilometer på kalfjäll i vindpina och minusgrader väntar nu en explosiv sprint, mindre än 48 timmar senare.

– Jag var väldigt trött både innan och efter långloppet men nu känner jag mig piggare. Jag hoppas att det håller i sig. Det gäller att vila ordentligt och få i sig så mycket näring det bara går. Jag tror att många är trötta vid det här laget, säger Jonna Sundling.

Trondheim är arrangör för VM 2025 och har nyligen renoverat skidanläggningen. Till helgen väntas storpublik, runt 20 000 åskådare.

– Det kommer vara en extra morot, men jag tror att det kommer finnas några svenska supportrar också. De får heja extra mycket på oss. Förhoppningsvis är det bara de som jublar efter finalen, säger Sundling.

Lördagens klassiska sprint inleds med kval 10.45.

Skidsnack med alla snackisar från Ski Tour 2020

Stjärnans beroende: ”Blir farligt mycket”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.