Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”De är köpta – man kan ju inte prata med dem”

Expressen TV:s magasin ”Skidsnack” med senaste nytt och snackisar inför VC-tävlingarna i Lillehammer i helgen.
Moa Lundgren.Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Öyvind Godö.Foto: BILDBYRÅN
Charlotte Kalla.Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

LILLEHAMMER. Ett sargat svenskt landslag har kommit till Norge.

Och de döms ut direkt.

– Ingen svensk åkare kommer vara topp tio i helgen, säger Dagbladets reporter Öyvind Gödo.

Nu ska svenskorna svara i skidspåret.

– Det här är tändvätska för oss, säger talangen Moa Lundgren.

Sverige fick en tung start på världscupsäsongen under premiären i Ruka. Och inför helgen i Lillehammer har återbuden haglat.

Några av namnen som saknas: Ebba Andersson (skadad), Frida Karlsson (sjuk), Stina Nilsson (vilar), Maja Dahlqvist (vilar) och Calle Halfvarsson (sjuk).

Vilka åkare som finns kvar? Det stora namnet är Charlotte Kalla, som dessutom vann när det var skiathlon i Lillehammer 2017. Men hon grimaserar när vi frågar vilka förhoppningar vi ska ha på henne inför lördagens lopp.

– Nä, jag vet inte riktigt, säger Kalla.

– Det är masstart och jag tippar att det kommer vara ett väldigt högt tempo från start. Therese Johaug har ju varit i suverän form och även de andra norska åkarna har visat att de åker fort redan från start…

Krönikören: ”Blir nästan parodi”

Går man till de norska experterna och frågar hur de tror att det kommer sluta för Sverige den här helgen så blir svaret tydligare.

– Mycket tyder på att det blir ännu en helg som blir… norsk, säger VG:s krönikör Leif Welhaven.

Hur norsk?

– Ja, det är frågan. Men det är klart att det norska laget ser väldigt starkt ut och jag har svårt att se att det här ska bli en stor svensk helg, med tanke på hur deras trupp ser ut.

Welhaven fortsätter:

– Men jag hoppas att svenskarna är tillbaka i toppen snart. Trenden som vi såg på damsidan under VM i Seefeld, där flera nationer slogs i toppen, var väldigt positiv för sporten. Vi vill ju inte att Norge ska dominera för mycket. Det blir nästan parodi.

Frida Karlsson tog silver på 10 kilometer klassiskt under VM i Seefeld. I helgen saknas hon på grund av sjukdom.Foto: GEPA PICTURES/ CH. KELEMEN / GEPA BILDBYRÅN

Öyvind Godö, reporter på Dagbladet, beskriver den svenska truppen i Lillehammer som ”förskräcklig”.

– Sverige har ju pratat om att de skulle ta upp kampen med Norge på damsidan den här säsongen, men de har åkt på smäll efter smäll, säger Godö.

– Jämför du laget som är här i Lillehammer med det som Sverige hade kunnat ställa upp med, då är det som dag och natt. Det gör ont att se. Norge har knappt några konkurrenter nu. Svenskarna är inte här och alla ryskor är gravida. Det är lite tråkigt.

Tror du att någon svensk damåkare är topp tio i skiathlon?

– Nej. Charlotte Kalla är enda hoppet, men… det är lite lång distans för henne, lite för tuffa backar och formen är inte den bästa. Klarar hon topp tio? Nej, det går nog inte. 

Oväntade svaret: ”De är köpta!”

När SportExpressen berättar för Kalla att de norska journalisterna inte tror på det svenska laget den här helgen börjar hon direkt prata om åkarna som lämnat återbud och att det är speciella förutsättningar för Sverige i Lillehammer.

Talangen Moa Lundgren reagerar starkare på orden från Norge.

– Vad jag tänker när jag hör det? Att de är köpta! Man kan ju inte prata med norrmän om svenska placeringar, säger Lundgren.

De har fel?

– Ja, förhoppningsvis.

Hon ser plötsligt väldigt motiverad ut.

– De tände en liten eld där! Det var lite tändvätska, säger Moa Lundgren.

Jonna Sundling, som var på pallen under sprinten i Ruka, hoppas också kunna tysta en och annan norrman den här helgen.

– Jag hoppas att vi ska vara topp tio. Och jag hoppas att de har fel, så klart. Man ska aldrig säga aldrig.

Ni slår lite ur underläge den här helgen?

– Ja, alla är ju inte med, det är några som saknas. Men vi ska göra det bästa vi kan och jag hoppas att vi kan slå oss in i topp tio under skiathlon.

 

LÄS MER: Världscupen i längdskidor – allt du behöver veta  

LÄS MER: Vinterstudion 2019 – så sänder SVT i vinter 

LÄS MER: Ta ut ditt fantasy-lag i längdskidor – vinn resor

Johaug: ”Jag tänker vara med och slåss om segern”

Therese Johaug på fredagens presskonferens i Lillehammer.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.