Foto: Fredrik Sandberg / Scanpix
 Foto: Fredrik Sandberg / Scanpix

Därför vill Hellner glömma guldet redan

Publicerad
Uppdaterad
OSLO. Han stod med Sveriges första VM-guld runt halsen.
Nationalsången ekade ur högtalarna.
Framför sig hade han ett hav av 30 000 människor som hyllade honom.
Marcus Hellner var rejält tagen och rörd till tårar.
Men nu vill han glömma bort medaljen - och i stället jaga nya.
- Har man tagit en medalj så försvinner den ganska fort, säger Hellner.
För två år sen stod Marcus Hellner på startlinjen i VM i Liberec.
Han hade bara en sak i huvudet – medaljer.
Men då gick allting fel och Hellner fick till slut åka hem tomhänt från Tjeckien.
Nu har 25-åringen från Lerdala lärt sig hur man ska tänka och det har gjort honom till en av världens absolut bästa skidåkare.
Men i dag kom hjärnspökena plötsligt tillbaka.

"Svårt rent mentalt"

Hellner hade precis gjort ett ryck som folk kommer att minnas en lång tid framöver och gick mot segern i VM-sprinten – när tankarna på medaljer fanns där igen.
- Det var svårt rent mentalt. Men jag försökte slå bort tankarna och tänka på skidåkningen i stället, säger Hellner.
- Man måste fokusera på det man gör. Jag tror att det är nyckeln och det jag lyckades med i dag. Jag har lärt mig mycket av det som hände i Liberec och jag tänkte mycket på det i dag också.
Hellner tittade aldrig bak efter sitt ryck.
I stället försökte han bara att "ge järnet i stunden" och när han väl passerat mållinjen blev han förvånad över att Petter Northug och gänget var så långt efter.
- Jag skulle nog vilja säga att det här var ett perfekt lopp, säger Hellner.
x Har du någonsin varit så överraskad över en seger?
- Ja, alltså på OS var jag överraskad också. Det var liksom en tävling jag knappt hade tänkt åka. Att jag gick och vann den var också en överraskning. Men jag vet inte. Alla segrar är liksom lite överraskande. Man tror inte att man ska vinna varenda lopp direkt.

30 000 hyllade

Runt 30 000 människor var på plats under medaljceremonin vid paradgatan Karl Johan i Oslo i går kväll.
Hellner stod med guldmedaljen runt halsen när den svenska nationalsången ekade ut över publikhavet – och efteråt var han rejält tagen.
- Det var fantastiskt, säger Hellner, som inte vill jämföra den här medaljen med den på skiathlon i OS förra året.
- Jag jämför inte saker. Det jag hade i OS var en grym form, det är väl det jag kommer ihåg mest. Har man tagit en medalj, så försvinner den ganska fort och man vill ta nya. Det är ingenting som består på det sättet. Jag är väl på väg mot att ha en bra form nu också. Jag kände en grym form i dag och jag glädjs åt det nu. Att jag kunde åka på det sättet jag gjorde, det är väldigt stort.

"Kamp mot mig själv"

Drömmen är nu att kunna göra liknande guldryck på distansloppen i VM.
- Det skulle vara den ultimata grejen, att kunna dra ifrån en klunga och avgöra på det sättet. Det är väl lite av en dröm man har, säger Hellner – som nu har tagit ledningen med 1-0 i kampen med Petter Northug.
Men det lägger han ingen större vikt vid.
- Det har inte varit en motivation för mig, att slå de andra. Det har aldrig varit så i mitt liv. Skidåkningen handlar om kampen mot mig själv. Sen vad personerna heter eller var de kommer ifrån, det spelar ingen roll.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag