Därför saknas SVT:s profiler i premiären

Moa Jörnmark och Simon Linnehed.
Foto: TOMAS PETTERSSON.
Jacob Hård och Anders Blomquist.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

RUKA. Världscupen i längdskidor startar i dag och tävlingarna sänds i SVT.

Men allting är ändå inte som vanligt.

Jacob Hård och Anders Blomquist är inte på plats i Ruka – utan kommenterar hemifrån.

– Jag tror faktiskt inte att tittarna kommer märka någon skillnad, säger reportern Moa Jörnmark som är en av två utsända från SVT.


LÄS MER: Ny skidsatsning i Expressen Premium: ”Missa inte!” 

SVT:s kommentatorer Jacob Hård och Anders Blomquist brukar alltid vara på plats när världscupen startar i finska Ruka. Men den här gången har de fått stanna hemma.

I stället är det reportern Moa Jörnmark och fotografen Simon Linnehed som ensamma utgör SVT:s team på plats i Ruka.

”Vi har ett team på plats i Ruka som har blivit PCR-testade och godkända för att närvara. De följer också alla anvisningar gällande munskydd och avstånd”, skriver Bobby Baksi, projektledare för ”Vinterstudion”, i ett sms till SportExpressen.

Han fortsätter: ”Pandemin påverkar givetvis oss precis som den säkert gör för alla inblandade då osäkerheten är hög och det blir mer omständigt så klart. Men vi kämpar på och hoppas det går åt rätt håll framöver. Våra kommentatorer är hemma i Stockholm denna helg och kommer förbi hemma när det tävlas utanför Sverige fram till slutet av januari efter beslut av vår ledning.”

Saknar Anders Blomquist

När SportExpressen träffar Moa Jörnmark inför sprintprologen i Ruka konstaterar hon att SVT:s trupp har halverats.

– Ja, vi är bara två på plats, Simon och jag. Vi brukar ju oftast vara fyra med kommentator och expert, men SVT har valt av säkerhetsskäl att inte skicka fler än en reporter och en fotograf, säger Jörnmark.

Vad tycker du om det?

– Rent personligt så är det ju så klart tråkigt att inte ha Jacob och Anders här, de är ju mina kompisar. Vi har ju skitkul tillsammans - och jag lär mig så mycket av dem.

– Att ha Anders med som expert är ett otroligt stöd för mig. Han är ju alltid ute och testar banorna och ger mig jättebra input. Och under sändning kan ju de tipsa om saker de sett som inte jag uppfattat.

– Men vi kommer så klart att kunna ha ett samspel även nu - trots att de sitter hemma i Stockholm.

”Lättare att ersätta mig”

Tror du tittarna kommer att märka någon skillnad?

– Nej, jag tror faktiskt inte det. De är ju så rutinerade och har varit här i Ruka hur många gånger som helst. Sen har de förstås nära kontakt med folk här på plats.

Av säkerhetsskäl får de stanna hemma - men SVT skickar ändå dig. Känner du dig på något sätt orolig?

– Nej, jag är inte orolig. Men man kan väl sammanfatta det så att det lättare att ersätta mig än Anders och Jacob. De får ju inte bli sjuka.

Fredagens sprint sänds i SVT1, men det är först i helgen som ”Vinterstudion” öppnar upp. Då väntar distanslopp under både lördagen och söndagen.


LÄS MER: Ta ut ditt fantasy-lag i längdskidor – vinn priser  

LÄS MER: Experternas tips inför Premium Manager: ”Kolla priset!”

LÄS MER: Sveriges 10 största skidtalanger: ”Är ett muskelberg”


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.