Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Därför nobbar Kalla sprinten i premiären

Charlotte Kalla i Bruksvallarna förra helgen.
Foto: Carl Sandin

Charlotte Kalla nobbar sprinten i världscupspremiären i Ruka.

Det är en del i förberedelserna inför VM i Falun.

– Charlotte prioriterar inte sprint på det sättet i år, säger förbundskaptenen Rikard Grip till SportExpressen.se.

I måndags spikades truppen till världscupspremiären i Ruka som går av stapeln på lördag.

Truppen bjöd på ett par skrällar i form av två debutanter.

Succékvinnan från Bruksvallarna, Sofia Henriksson, får chansen på 10 kilometer. Maja Dahlqvist, som imponerade i den klassiska sprinten i Bruksvallarna, tar en plats.

En som dock inte tar en plats i sprinttruppen är Charlotte Kalla.

Den svenska skiddrottningen har nått stora framgångar i sprinten under sin karriär, bland annat har hon ett OS-silver från Vancouver och ett VM-guld från Holmkenkollen i sprintstafett.

Tänker bara på VM

Men den här säsongen kommer publiken att få se betydligt mindre av Kalla i sprinten.

– Hennes huvud ligger på de traditionella distanserna den här säsongen. Hon kommer eventuellt att göra någon sprint, om det passar in i schemat, säger förbundskaptenen Rikard Grip.

Kalla har siktet inställt på VM i Falun som avgörs nästa år.

En del i förberedelserna inför mästerskapet är att fokusera på de klassiska distanserna. Dessutom är det viktigt att hon inte sliter ut sig för tidigt.

– Nu i början på säsongen så är det viktigt att det inte blir för mycket tävlande. Det gäller att hon hittar en bra kombination, så att man är lite mer noggrann i prioriteringarna av vilket lopp man vill åka, säger Grip.

"En komplett skidåkare"

Om du hade fått välja fritt, hade du velat ha med Kalla i sprintlaget då?

– Charlotte tillför mycket till ett lag oavsett distans eller stil, hon är en riktigt komplett skidåkare och en av de absolut starkaste i alla delar. Men det viktigaste i det här är att vi hittar en bra linje och struktur för varje individ. Att de får den bästa vägen fram mot VM. Det är det viktigaste.

Så det är för VM i Falun hon inte prioriterar sprinten i år.

– Ja, exakt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.