Därför kan Vinterstudion sponsras av spelbolagen

Maria Pietilä-Holmner, Yvette Hermundstad, Helena Ekholm, André Pops och Johanna Ojala är några av profilerna i Vinterstudion 2018-2019.
Foto: JANNE DANIELSSON / SVT
Åsa Edlund Jönsson.
Foto: Expressen TV

En ny spellag trädde i kraft i Sverige efter årsskiftet.

En lag som öppnat för utländska spelbolag att annonsera i public service.

Däribland SVT:s ”Vinterstudion” som sponsras av Unibet.

– Vi är medvetna om spelandets baksidor och vi kommer att följa utfallet av den nya lagen noga, säger SVT:s sportchef Åsa Edlund Jönsson till DN. 

Spellagen gäller från och med årsskiftet och gör gällande att spelbolag som vill verka i Sverige måste ansöka om licens.

Tidigare har Svenska spel och ATG haft monopol på den svenska marknaden i sina respektive områden men gäller inte längre efter årsskiftet.

Ett led i detta är att utländska spelföretag kan annonsera i public service. Under vintern har exempelvis Unibet sponsrat SVT:s alpina världscupsändningar.

Utvärderar i slutet av 2019

– När vi nu fått en ny lag att förhålla oss till har vi valt att behålla samma policy. Det innebär att godkända bolag har möjlighet att köpa sponsring, men SVT förbehåller sig alltid rätten att ta beslut från fall till fall, säger Åsa Edlund Jönsson, sportchef på SVT och ansvarig utgivare för ”Vinterstudion”, till Dagens Nyheter. 

Åsa Edlund Jönsson menar att det är skillnad på reklam och sponsring.

– Ett sponsringsmeddelande får inte innehålla säljfrämjande inslag, bland annat. Men vi är medvetna om spelandets baksidor och vi kommer att följa utfallet av den nya lagen noga och utvärdera vår hållning i slutet på 2019, fortsätter hon till tidningen.

Men någon inflation om spelbolagsreklam är inte att vänta i SVT:s sportsändningar framöver. Åsa Edlund Jönsson säger till DN att ett evenemang maximalt kan ha fem sponsorer och att endast ett av dem kan vara ett spelbolag.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.