Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Därför hade Olsson inte fått åka för Norge

FALUN/STOCKHOLM. Johan Olsson är bäst i världen på 15 kilometer fritt.

Men hade han varit norrman så hade inte ens fått chansen att åka i VM.

– Du måste vara med i skidlopp för att komma med i den norska truppen, säger förbundskaptenen Trond Nystad.

Efter premiären i Bruksvallarna blev Johan Olsson sjuk och missade resten av tävlingssäsongen. I stället för att delta i världscuploppen så har Olsson förberett sig inför VM på hemmaplan.

Den förberedelsen blev guld värd.

På onsdagen klev Olsson in i VM och tog guld direkt på 15 kilometer fritt.

Sverige har inte samma bredd

Men det hade inte hänt om han hade varit norrman.

– Sverige har inte den bredd som vi har i Norge på herrsidan, så man kan chansa med en sån åkare. Sen bevisar han att han är en mästerskapslöpare, säger den norska förbundskaptenen Trond Nystad till SportExpressen.

Är det svårare för en norsk åkare att ha fokus på en hel säsong och inte kunna fokusera lika hårt på en enskild tävling?

– Svårare och svårare... Det är svårt att säga. Men vi har en annan utmaning, vi ska plocka rätt personer som ska vara bäst på ett givet åk. Nu känner jag inte till det svenska systemet så bra, men tränaren hade nog tro på att Johan kunde förbereda sig under lång tid och visste att han skulle starta.

"De chansade på honom"

Så om han hade varit norrman så hade han inte tagit sig in i den norska VM-truppen?

– Nej, det är tveksamt att han skulle göra det. Du måste vara med i skidlopp för att komma med i den norska truppen.

Bäst i världen, men platsar inte i Norge?

– Haha, jo det hade han säker gjort. Men det är en svår situation. Den situation som Sverige befinner sig i så chansade de på honom och han levererade. Det kan man inte argumentera emot.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.