Skidstjärnan bytte liv – försvann helt

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: NILS PETTER NILSSON
Bleckur tillsammans med silver-stafettlaget från 2015
Foto: FIS / BILDBYRÅN POOL
Foto: NILS PETTER NILSSON

Sofia Bleckur stod för sitt livs prestationer under VM i Falun.

Sedan försvann hon helt.

Nu berättar den förre skidstjärnan om sitt nya liv som sjuksköterska, den reumatiska sjukdomen och möjligheterna att återvända till skidsporten.

– Det idrottsliga är svårt att ersätta, säger Bleckur.

Under VM i Falun tog Sofia Bleckur, 33, hem silver i stafett tillsammans med Charlotte Kalla, Maria Rydqvist och Stina Nilsson, och stod för femteplatser på tremilen och skiathlonen.

– Hon gjorde sitt livs bästa lopp när hon blev femma i skiathlonen, sa SVT-experten Anders Blomquist under mästerskapet.

Tre år tidigare hade Bleckur diagnostiserats med den kroniska reumatiska sjukdomen ankyloserande spondylit (AS), och var nära att lägga ner karriären.

Men medicinerna hjälpte, och hon fick sitt stora genombrott i Falun-VM.

Trots succén valde hon att lägga ner karriären bara några månader efter mästerskapet – vid 30 års ålder.

Sofia Bleckur är sjuksköterska i Östersund

– Jag slutade mest för att jag inte hade behov av att tävla längre. Jag var så pass nöjd med skidåkningen att jag inte ville hålla på med det mer, säger Bleckur.

Parallellt med skidkarriären utbildade hon sig till sjuksköterska, och nu jobbar hon inom vården i Östersund där hon bor med sonen Lukas och sambon Johan.

Var det en stor omställning när skidkarriären tog slut?

– Jag kan känna att man jobbar så otroligt målmedvetet och det man brinner så enormt mycket för, det kunde jag sakna i början, att man inte har de målen.

Kan man ersätta det med mål i privatlivet?

– Nu har vi vår son som vi ger mycket dit, så det blir där i stället. Men just det idrottsliga är svårt att ersätta i ett jobb, något man brinner så mycket för.

"Jag kan sakna den kopplingen"

Bleckur säger att hennes AS inte hade någonting med beslutet att avsluta karriären att göra, och hon har inga problem med ryggsmärtorna i dag.

– Det går bra. Peppar, peppar. När jag fick Lukas kunde jag inte ta medicinerna, så då blev sämre igen. Det gör väldigt ont i ryggen och ner i benen, och jag får värk på nätterna.

Just nu är det inte aktuellt för Bleckur att återvända till sporten, varken som tränare eller tv-expert.

– Jag har alltid tänkt att jag någon gång vill vara kvar inom idrotten, men ett tag jobba inom något annat och få andra erfarenheter och perspektiv. Men jag kan sakna kopplingen till idrott. Ibland kan det kännas som att man sitter på mycket erfarenhet som man kan dela med sig av på nåt sätt.


LÄS ÄVEN: Längskidor i OS – program med tider och datum

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.