Foto: NILS PETTER NILSSONFoto: NILS PETTER NILSSON
 Foto: NILS PETTER NILSSON
Bleckur tillsammans med silver-stafettlaget från 2015 Foto: FIS / BILDBYRÅN POOLBleckur tillsammans med silver-stafettlaget från 2015 Foto: FIS / BILDBYRÅN POOL
Bleckur tillsammans med silver-stafettlaget från 2015 Foto: FIS / BILDBYRÅN POOL
Foto: NILS PETTER NILSSONFoto: NILS PETTER NILSSON
 Foto: NILS PETTER NILSSON

Skidstjärnan bytte liv – försvann helt

Publicerad
Uppdaterad

Sofia Bleckur stod för sitt livs prestationer under VM i Falun.

Sedan försvann hon helt.

Nu berättar den förre skidstjärnan om sitt nya liv som sjuksköterska, den reumatiska sjukdomen och möjligheterna att återvända till skidsporten.

– Det idrottsliga är svårt att ersätta, säger Bleckur.

Under VM i Falun tog Sofia Bleckur, 33, hem silver i stafett tillsammans med Charlotte Kalla, Maria Rydqvist och Stina Nilsson, och stod för femteplatser på tremilen och skiathlonen.

– Hon gjorde sitt livs bästa lopp när hon blev femma i skiathlonen, sa SVT-experten Anders Blomquist under mästerskapet.

Tre år tidigare hade Bleckur diagnostiserats med den kroniska reumatiska sjukdomen ankyloserande spondylit (AS), och var nära att lägga ner karriären.

Men medicinerna hjälpte, och hon fick sitt stora genombrott i Falun-VM.

Trots succén valde hon att lägga ner karriären bara några månader efter mästerskapet – vid 30 års ålder.

Sofia Bleckur är sjuksköterska i Östersund

– Jag slutade mest för att jag inte hade behov av att tävla längre. Jag var så pass nöjd med skidåkningen att jag inte ville hålla på med det mer, säger Bleckur.

Parallellt med skidkarriären utbildade hon sig till sjuksköterska, och nu jobbar hon inom vården i Östersund där hon bor med sonen Lukas och sambon Johan.

Var det en stor omställning när skidkarriären tog slut?

– Jag kan känna att man jobbar så otroligt målmedvetet och det man brinner så enormt mycket för, det kunde jag sakna i början, att man inte har de målen.

Kan man ersätta det med mål i privatlivet?

– Nu har vi vår son som vi ger mycket dit, så det blir där i stället. Men just det idrottsliga är svårt att ersätta i ett jobb, något man brinner så mycket för.

"Jag kan sakna den kopplingen"

Bleckur säger att hennes AS inte hade någonting med beslutet att avsluta karriären att göra, och hon har inga problem med ryggsmärtorna i dag.

– Det går bra. Peppar, peppar. När jag fick Lukas kunde jag inte ta medicinerna, så då blev sämre igen. Det gör väldigt ont i ryggen och ner i benen, och jag får värk på nätterna.

Just nu är det inte aktuellt för Bleckur att återvända till sporten, varken som tränare eller tv-expert.

– Jag har alltid tänkt att jag någon gång vill vara kvar inom idrotten, men ett tag jobba inom något annat och få andra erfarenheter och perspektiv. Men jag kan sakna kopplingen till idrott. Ibland kan det kännas som att man sitter på mycket erfarenhet som man kan dela med sig av på nåt sätt.

 

LÄS ÄVEN: Längskidor i OS – program med tider och datum

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag