Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Därför dröjer domen mot Therese Johaug

Foto: Marius Gulliksrud / STELLA PICTURES MARIUS GULLIKSRUD
Foto: Berit Roald / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN

Domen mot Therese Johaug dröjer.

Processen är utdragen, Antidoping Norge har bett om mer tid - och beslutet om ett slutgiltigt straff lär dröja en bit in i januari.

– Det är inte bra att det tar lång tid. Det tror jag inte någon tycker, säger Johaugs advokat Christian B. Hjort.


Gillar du sport? Ladda ned SportExpressens app för det senaste från sportvärlden här!

Den 13 oktober slog bomben ned. Therese Johaug hade testats positivt för den anabola steroiden clostebol, och en dryg vecka senare gick Antidoping Norge ut med att norskan stängs av två månader i väntan på en slutgiltig dom.

Sedan dess har skidvärlden väntat på ett besked.

Men beslutet dröjer.

Processen innebär att Antidoping Norge utreder saken och ska lämna ett förslag på disciplinär åtgärd till domsutvalget, ett domsorgan inom norska idrottsförbundet och Norges olympiska kommitté.

Tidigt fanns en förhoppning att en färdig dom skulle komma någon gång under Johaugs två månader långa, och tillfälliga, avstängning, men så lär inte bli fallet.

Advokaten: "Inte bra att det tar lång tid"

Som det ser ut just nu lär domen inte komma förrän i januari, och det kan dröja ännu längre.

Johaugs advokat Christian B. Hjort förklarar:

– Vi har tidigare fått veta att Antidoping Norge skulle ta ställning den 2:a november, men det blev uppskjutet då det fortfarande fanns frågor att reda ut. Vi har fått veta att de hade behov av ytterligare 14 dagar, för att påtalenämnden (en åtalsnämnd, inom Antidoping Norge, reds. anm.) skulle kunna ta ställning i utredningen, säger han.

Då kommer de med sitt förslag på en dom - som sedan går till domsutvalget?

– Ja, då kommer de att utarbeta en påtalebegäring (åtal) som skickas till domsutvalget i Norges Idrottsförbund. Där kommer de ge utryck för sin syn på saken.

När väntas domsutvalget komma med sitt beslut?

– Det är en ren gissning från min sida… Men om det ska genomföras en muntlig förhandling med parterna, vilket jag vill ha, så tror jag inte det är praktiskt möjligt att genomföra förrän efter jul, det skulle överraska mig.

Det här tar lång tid och säsongen drar i väg…

– Det är inte bra att det tar lång tid. Det tror jag inte någon tycker. Jag tror att alla önskar att det här kunde lösas snabbt. Samtidigt måste processen genomföras på ett rättvis sätt, säger Hjort.

"Hon måste vara realistisk"

Domsutvalgets beslut kan senare även överklagas, vilket gör att processen kan bli än mer utdragen. Nästan hela säsongen kan därmed vara förbi, innan vi ens har fått en slutgiltig dom.

Christian B. Hjort om Johaugs syn på situationen, om hon ser säsongen som över:

– Hon måste vara realistisk, och hon ser ju att det här tar tid. Det är en realitet helt enkelt som man måste förhålla sig till.

– Man hoppas på det bästa, men fruktar att fallet kan vara sådant.

Hur mår Therese, och vad gör hon?

– Hon försöker att anpassa sig till det här så gott hon kan. Hon är avstängd och har därför blivit tvungen att ändra sina träningsrutiner, men hon försöker att träna så gott hon kan, på de villkor hon kan träna. Hon försöker göra det bästa av situationen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.